Færre dør af kræft i livmoderen

Bedre diagnosticering i tide og bedre behandling kan være årsag, lyder det fra forskningslektor

27. juli 2020, 15.36

Anne Hammer, læge og forskningslektor fra Gynækologisk-Obstetrisk afdeling, Hospitalsenheden Vest og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet. Foto: PR-foto

HERNING Et nyt studie, der netop er publiceret i det internationalt velansete tidsskrift »International Journal of Cancer«, viser, at dødeligheden af kræft i livmoderen i Danmark er faldet med 20 procent i perioden 2002-2015.

Og især hos kvinder over 70 år, hvor dødeligheden er faldet med 25 procent.

Til gengæld ses også en stigning over tid i dødeligheden af mere sjældne kræfttyper.

Det skriver Hospitalsenheden Vest i en pressemeddelelse.

- Overordnet set viser vores studie, at der samlet set er et fald i dødeligheden som følge af kræft i livmoderen. Det kan tyde på, at vi er blevet bedre til at diagnosticere i tide og til at behandle kvinderne, således at færre kvinder dør. Det kan blandt andet skyldes indførelsen af kræftpakkerne, og at kvinderne er blevet bedre til at henvende sig til lægen, når symptomerne opstår som for eksempel blødning fra skeden efter overgangsalderen, siger Anne Hammer i en pressemeddelelse.

Hun er læge og forskningslektor fra Gynækologisk-Obstetrisk afdeling, Hospitalsenheden Vest og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.

Sjældnere kræftformer

Omvendt dør flere af mere sjældne former for livmoderkræft, som ikke i samme grad er forbundet med de typiske risikofaktorer som eksempelvis overvægt og højt niveau af det kvindelige kønshormon, østrogen.

Kræftformerne er kendt ved at være særdeles aggressive og er vanskelige at behandle - også selvom de opdages i et tidligt sygdomsstadium.

- I vores studie fandt vi, at dødeligheden af de mere sjældne kræftformer (non-endometroide) blev mere end fordoblet i løbet af perioden 2002-2015. Om det skyldes en generel stigning i forekomsten af de mere sjældne kræftformer, eller at lægerne er blevet bedre til at stille diagnosen, ved vi ikke, siger Anne Hammer.

Fundene stemmer overens med tidligere danske og udenlandske studier, som har vist en stigning i forekomsten af mere sjældne kræfttyper.

Om undersøgelsen

Den aktuelle studie er et dansk registerstudie og er støttet af Kræftens Bekæmpelse.

Med i studiet er tilknyttet samarbejdspartnere fra Regionshospitalet Randers, Klinisk Epidemiologisk afdeling og Patologisk Institut på AUH, Rigshospitalet samt Johns Hopkins University og National Cancer Institute.