Utrænede kirkegængere er inviteret til anderledes oplevelse i Gjellerup

Gjellerup Kirke lancerer konceptet »Messy Church« på opfordring fra lokale kirkegængere

27. januar 2020, 12.15

»Messy Church« er for alle aldre og henvender sig også til dem, der ikke plejer at komme til en almindelig gudstjeneste. Foto: Folkekirken.dk

NYSKABELSE Torsdag 30. januar bliver en anderledes dag i Kirkeladen i Gjellerup.

Her afprøver de lokale præster for første gang konceptet »Messy Church«, som er en ny måde at bringe de lokale gæster i kirken sammen om samtale, aktiviteter, fællesspisning og gudstjeneste.

Gjellerup Kirke har en lang række forskellige former for gudstjenester. Der er for eksempel gudstjenester med rytmisk musik, gudstjenester med plads til fordybelse og gudstjenester for børn. Men »Messy Church« er et nyt initiativ i Gjellerups kirkeliv, der går på tværs af alle aldre, og ønsket kommer fra menigheden selv.

Bygger kirke nedefra

- Det giver en masse gejst, når der kommer nogle og foreslår ting, vi også kunne prøve i kirken. Vores brætspilscafé, de lokale pilgrimsvandringer og dåbskludeklubben er alle ting, som er blevet til på initiativ af nogle af dem, der bruger kirken. Det giver rigtig meget mening for mig som præst at være med til at bygge kirken nedefra ud fra folks ønsker, siger sogne- og studenterpræst Mikael Grønhøj Skovgård, der har været med til at sætte »Messy Church« på plakaten i Gjellerup.

Også i Sct. Johannes

»Messy Church« er et koncept, der er udviklet i England. Det har været brugt flere steder lokalt, og faktisk holder Sct. Johannes Kirke i Herning også »Messy Church« på samme tid, som Gjellerup har præmiere på det. Andre kirker har tilpasset konceptet lidt efter egne ønsker og kalder det noget andet, men Gjellerup Kirke læner sig op ad det færdige koncept, for i dette er der forslag til aktiviteter og indhold, som ville tage lang tid at udvikle selv. Torsdag 30. januar er temaet »Historien om byggegrunden«, og her bliver forskellige praktiske og underholdende byggeøvelser for alle aldre kombineret med en bibeltekst om, hvordan livet falder forskelligt ud, afhængig af om man bygger det på en solid grund eller på noget mere flygtigt.

Navnet antyder, at formen er ganske uformel, og der vil også være aktiviteter, der fylder og sikkert roder lidt mere, end man normalt oplever ved en gudstjeneste.

En ny form for forkyndelse

Selve bibelteksten bliver også en anderledes oplevelse for dem, der besøger »Messy Church«, fortæller Mikael Grønhøj Skovgård.

- Det bliver ikke præsten, der skal sætte rammen og forkynde, for det kommer til at ske gennem en uformel samtale mellem dem, der er til stede, så vi kommer til at opleve en anden måde at tale om tingene på. Men præsten er i præstekjole, og vi kommer også til at bede sammen og blive velsignet, siger han.

Gjellerup Kirke afprøvede konceptet for inviterede gæster i efteråret, og nu skal det så stå sin prøve blandt både rutinerede kirkegængere og dem, som ikke kommer til de almindelige søndagsgudstjenester.

Vægt på mangfoldighed

- Vores succeskriterie er, at der ikke kun kommer folk, vi kender i forvejen. Vi vil som kirke gerne lægge vægt på mangfoldigheden og kunne rumme både dem, som elsker den traditionelle højmesse i kirken om søndagen - og dem, som aldrig kommer til den. Hvis »Messy Church« kan tiltale nogle af dem, som ikke plejer at komme i kirken, er det bestemt noget, vi vil arbejde videre med, siger Mikael Grønhøj Skovgård.

»Messy Church« begynder 30. januar klokken 16.30 i Kirkeladen, hvor man kan ankomme i ro og mag og starte aftenen med en snack eller en kop kaffe. Arrangementet slutter med aftensmad og samvær på tværs af generationer frem til klokken 18.30.