Mindeord: En livslang og lykkelig udgang på et tabt kortspil

9. november 2020, 16.35

Gerda Ry Knudsen er død i en alder af 81 år - kun tre måneder efter at have mistet ægtemanden Sv. Aage, som hun for mere end 65 år siden lærte at kende, da hendes bror »tabte hende« i et spil kort. Foto: Privatfoto

MINDEORD Allan Ry, Harndrup på Fyn, har indsendt mindeord om sin mor, Gerda Ry Knudsen, der er sovet stille ind i hjemmet på Sjællandsgade Herning i en alder af 81 år.

Gerda Ry Knudsen var født og opvokset i Olling ved Kibæk. De var fire søskende - Gerda var nummer tre i flokken og eneste pige.

Barndomshjemmet var et ledvogterhus, hendes far arbejdede ved banen og cyklede hjemmefra tidligt om morgenen på sin banecykel.

I løbet af dagen passede Gerdas mor leddet og sørgede for at sænke bommene, når der kom tog. Om aftenen tog faren over, indtil sidste tog var passeret omkring midnat.

Gerda kunne fortælle om, hvordan hendes mor en dag ikke nåede ud til bommene, og Gerda måtte sænke dem og give klarsignalet. Toget kørte meget langsomt forbi, og togføreren skældte ud på Gerda ud ad vinduet: »Det må du ikke, du er alt for lille til det«.

Gerda huskede også svagt krigen, hvor de skulle smide sig på gulvet, når der kom fly. Hun havde erindring om, at modstandsbevægelsen afsporede et tog tæt på hjemmet, hvorefter hendes far blev kaldt til stedet, og de var meget bange for, om han kom hjem igen.

Ved befrielsen huskede hun, at de rev mørklægningen ned og gik ind mod Kibæk, og hun skubbede barnevognen med sin yngste bror og med Dannebrog på.

Kortspil og kærlighed

Gerda gik i den lokale skole, og dengang var det kun hver anden dag. Der var to klasser - store og lille klasse.

Som ung var hun på husholdningsskole og kom derefter i huset forskellige steder. Hun mødte tidligt Sv. Aage Knudsen, som hun senere blev gift med.

En sjov historie omkring dette er, at Sv. Aage kendte Gerdas to ældre brødre, og i et kortspil havde den ene af brødrene ikke penge til at betale, da han tabte. Han tilbød derfor sin søster i stedet. Derefter begyndte vores far at se Gerda.

Sv. Aage blev udlært som smed, og i 1958 blev han og Gerda gift. De boede på dette tidspunkt i Nr. Snede. I 1959 fik de deres første barn, Allan. Derefter flyttede familien til Fjelstervang i forbindelse med, at Sv. Aage fik nyt job. Senere flyttede de til Glud, igen på grund af Sv. Aage’s job. Gerda passede på dette tidspunkt hjemmet.

Gerda og Sv. Aage ville gerne tilbage til Herning, som passede fint midt mellem Gerda og Sv. Aage’s respektive barndomshjem i Kibæk og Munklinde.

Sv. Aage fik arbejde i Herning, og Gerda arbejdede i huset hos forskellige familier, blandt andet fabrikant Lauritz Nielsen i Ikast.

Hjemmesyerske og sygehus

Familien byggede hus på Digevej i Tjørring og fik her tre drenge mere, Uffe, Kim og Kurt. Huset var familiens hjem i 15 år.

Gerda arbejdede som hjemmesyerske, og drengene husker, at de hentede sytøj til hende på fabrikken, og somme tider også hjalp til. Det betød også, at Gerda var i hjemmet, som var samlingspunkt. Kvarteret var rigtig hyggeligt, og drengene legede ude med naboernes børn, som også var hjemme.

Venskaberne blandt naboerne fra dengang har holdt ved helt til Gerda og Sv. Aages død.

Renoverede en stribe huse

Efter Digevej købte familien et større hus på Bytoften i Tjørring. Gerda begyndte at arbejde som rengøringsassistent på Herning Centralsygehus.

Efter Bytoften købte familien hus i Odinsgade i Herning. Dette totalrenoverede de, og solgte det senere til Allan, den ældste søn, da det blev for stort uden hjemmeboende børn.

Gerda og Sv. Aage rykkede herefter til et mindre hus på Herningholmsvej, som også blev totalrenoveret. Slutteligt flyttede de til et hus på Holstebrovej, som de også renoverede og boede her i 11 år.

Da de blev ældre, solgte ægteparret huset på Holstebrovej og flyttede i lejlighed på Sjællandsgade. De købte også et lille kolonihavehus på Korsørvej, men måtte sælge det igen, da Sv. Aages helbred blev dårligere.

Efter 20 år som rengøringsassistent på sygehuset kunne Gerda trække sig tilbage, og ægteparret nød tiden sammen, efter at Sv. Aage også kunne gå på efterløn.

De fik dermed mange gode år med masser af tid sammen, hvilket også sønnerne nød stor glæde af. De var begge til stor hjælp i forbindelse med sønnernes husrenoveringer. Alt i alt har sønnerne nok arvet det fra Gerda og Sv. Aage, at man selv renoverer sit hus.

Familien var vigtigst

Efterhånden voksede familien med 16 børnebørn, og Gerda og Sv. Aage opnåede også at blive oldeforældre otte gange.

Familien var meget vigtig for Gerda, og hun satte altid familien over alt. Hun var meget selvopofrende og tænkte aldrig på sig selv først. Da hun fyldte 50, blev hele familien inviteret en tur til Gran Canaria.

Gerda og Sv. Aage havde mange fælles interesser gennem tiden, såsom bueskydning, badminton og bowling.

Gerda elskede sin familie og både børn, børnebørn og oldebørn elskede hende overalt på jorden.

Mistede ægtemand i august

Desværre fik Gerda en kræftdiagnose i juni 2020 og derefter gik det meget hurtigt. Hun nåede at sige farvel til Sv. Aage, som gik bort 9. august. Hendes sidste ord til ham var: Farvel min skat, vi ses snart.

Den sidste tid tilbragte Gerda i hjemmet omgivet af sine børn og svigerbørn på skift. Og hun var omgivet af sine børn, da hun udåndede. Præcis som hun og sønnerne havde ønsket sig.

Gerda efterlader sig 8 oldebørn, 16 børnebørn, 3 svigerdøtre og 4 sønner, Allan, Uffe, Kim og Kurt.

Mor, du skal vide, at vi alle elsker dig højt og vil savne dig for altid. Hils Far og sig, vi også elsker ham.