Amazon tjener kassen på dårlige arbejdsvilkår

20. juli 2021, 13.17

Marianne Vind. Foto: PR-foto

LØN For nyligt blev der på tværs af Europa og verden afholdt en demonstration mod Amazons uacceptable arbejdsvilkår. Vi sagde kollektivt »nej tak« til social dumping og tog afstand til den hensynsløse virksomhedsmodel.

På blot halvandet år - imens coronakrisen har hærget - har Amazons direktør, Jeff Bezos, fordoblet sin formue, der i dag lyder på næsten 200 milliarder dollars. Den formue har han tjent gennem heftig underbetaling og dumping af arbejdsvilkårene for de tusindvis, der arbejder i Amazons lagre. Amazon benytter sig i stor stil af falske selvstændige og langvarige vikaransættelser. Lønmodtagerne fanges i udsatte stillinger med dårlige lønninger, dårlig jobsikkerhed og uden mulighed for at optjene rettigheder. Til gengæld undviger Amazon arbejdsgiveransvaret og kan derfor spare en masse penge.

Amazon er (heldigvis) ikke kommet til Danmark endnu. Men i Skotland har vi set, hvordan Amazons lagermedarbejdere lever og arbejder under kummerlige forhold. Det er så grelt, at deres medarbejdere må sove i telte uden for deres arbejdsplads for at kunne få enderne til at mødes.

Gode vilkår er desværre heller ikke noget, der står lige for døren hos Amazon. De slår nemlig hårdt ned på dem, der organiserer sig og retmæssigt kæmper for gode vilkår. I jobopslag har Amazon åbent søgt efter medarbejdere til at overvåge »trusler« fra fagforeninger. Det er helt galt afmarcheret.

Derfor skal vi også være på vagt. Amazon er nemlig ikke langt fra Danmark og har slået sig ned i Sverige. Hvis de kommer til Danmark, kan det få store konsekvenser for vores arbejdsmarked, fordi de vil presse mindre spillere ud af markedet. Mindre virksomheder kan ikke konkurrere med Amazons vareudbud og priser, ligesom at de ordentlige virksomheder ikke vil undergrave deres medarbejderes vilkår.

I kampen mod skruppelløse giganter som Amazon skal vi være proaktive. Vi bør sikre, at ingen virksomheder i EU har lov til at udfordre retten til at organisere sig. Sådan kan vi stå imod Jeff Bezos og company.

Indlæser debat...