Kommer regeringen mon med en dåse til påske?

23. februar 2021, 13.15

Ove Nørholm og Dina Raabjerg. Foto: Privatfoto

TEST I uge syv har børnene sunget »Penge op, penge ned, penge i min dåse, hvis jeg ingen penge får, så kommer jeg til påske«. Og det kan man godt blive lidt nervøs for, at regeringen også gør.

Den gode Magnus fra sundhedsministeriet gik nemlig samme uge ud med en samfundskontrakt og teststrategi, hvor prisen for at lukke landet op er to coronatests pr. mand om ugen.

Hvis fire millioner danskere skal testes, så bliver det otte millioner tests om ugen. Det er otte gange så meget, som vi kan teste i dag.

Test og logistik vil koste cirka to milliarder kroner om måneden plus det løse.

I jyske termer svarer det til 140 procent af hele Struer Kommunes driftsbudget på et helt år, som vi nu skal bruge på at teste raske borgere i kun én måned.

Nu har vi jo studeret i Jylland. Så måske er der noget, vi overser, når vi synes, det både lyder urealistisk at gennemføre og skræmmende dyrt. Tester vi for eksempel på denne måde et helt år, så vil det koste fem procent af BNP, og det kan vi i hvert fald ikke klare ved at låne, da det er over det tilladte loft.

Den almindelige jyske sunde fornuft siger derfor, at når staten hermed kommer til at mangle penge, så bliver der skåret ned på velfærden - hvilket plejer at gå ud over børn og bedsteforældre - eller også skal skatterne markant op.

Vi tænker, at der må være en anden billigere og smartere model end et surrealistisk og dyrt test scenarie.

I Danmark kommer der for eksempel hele tiden nye corona-mutationer ind udefra. Måske var det på tide, at vi går fra stikprøver til fuld test af folk ved grænsen. Det var måske også på tide, at vi påser, at syge borgere rent faktisk bliver isoleret, hvilket ikke sker i dag. Og så er det på tide, at vi arbejder ordentligt med smitteopsporing, og at de 800 nye mand, man endelig har ansat til det, kommer i gang.

På indtægtssiden var det nok også en god ide at begynde at tænke i at investere i den private sektor i stedet for bare at forbruge. Dette vi kan få noget vækst, der kan hjælpe med at finansiere de store regninger, som vælter ind. For regninger forsvinder ikke af sig selv.

Som nogle lidt traditionelle borgerlige jyder, tænker vi, at dette ville være oplagte steder at sætte ind i stedet for at pantsætte hele Danmarks velfærd.