Bamser i vinduerne

Børnene i Uhre har udlånt nogle af deres bamser til udstillingen i Købmandsgaarden

13. oktober 2020, 10.53

Vinduerne i Den gamle Købmandsgård vil her i efteråret blive fyldt med bamser, der allervenligst er udlånt af børn ved fritidsordningen i Uhre. Foto: Privatfoto

UHRE Efterårsudstillingen i Den gamle Købmandsgaard i Uhre har titlen »Bamser«. Det er børn fra fritidsordningen på Uhre Friskole, der har udlånt deres bamser, og der er så suppleret med nogle private bamser.

Det måtte ikke være den allerbedste bamse, som børnene udlånte, for de skulle jo undvære den i mere end en måned. De udlånte bamser har så til gengæld mulighed for at møde andre bamser, og hvem ved: Måske bliver de levende lige som i eventyrene, når klokken slår 24? Ingen kan dog se det, for på den tid er der helt mørkt i Den gamle Købmandsgaard, men vi må se, om de bytter pladser eller bytter om på deres fine navneskilte, hedder det i en pressemeddelelse.

Mød Flapøre, Hugo og Bella

Bamser kan sys, strikkes, hækles, broderes, skæres i træ, tegnes, males, laves som puslespil og formes på andre måder. Man kan selv lave dem, eller de kan købes, gives som gave, gå i arv og så videre. I dag er en bamse ikke bare en traditionel, brun bamsebjørn, den kan se ud som mange andre dyr.

Alle børnenes udstillede bamser har navne skrevet på et fint navneskilt, hvorpå der også står lidt om bamsen. »Hugo« elsker bananer og sover i Selmas seng. »Tim« er venner med »Hugo« og bor hos Winston. »Flapøre« er et passende navn, for den kan flappe med ørerne. »Glimte« elsker alt undtagen borde og stole. »Sissi« kan lide æbler, og »Bjarne« bor hos Lukas. »Bella« kan lide hundemad og bor på Dørslundvej.

Nogle af de private bamser er meget gamle. »Jangle« er over 70 år, så der er ikke noget at sige til, at den har svært ved at styre hoved, arme og ben. Den har i tidernes morgen været brugt som fugleskræmsel - om det virkede, melder historien ikke noget om.

»Brumle« var for omkring 60 år siden en piges allerbedste julegave. »Brumle« har før været på udstilling blandt andet på Egeskov Slot, hvor den sad en hel uge i hestestalden og ventede på den næste udstillingsdag.

Sådan har mange af de udstillede bamser deres helt egen historie.

Præsidenten og bjørneungen

Det er ikke helt tilfældigt, at der netop nu er bamseudstilling, for 27. oktober er udnævnt til international bamsedag.

Den har sit udspring i en historie om den amerikanske præsident Theodor Roosevelt, som engang deltog i en bjørnejagt, hvor præsidenten - der også blev kaldt Teddy - nægtede at skyde en bjørneunge. Massemedierne interesserede sig for hændelsen, og så gik de kommercielle kræfter i gang. Legetøjsbamser blev produceret og solgt i massevis under betegnelsen »The Teddy Bear«.

At det netop blev 27. oktober, der er international bamsedag, skyldes, at det denne dag er Roosevelts fødselsdag. Dagen fejres mange steder, men nok ikke i normalt omfang lige i år.

Bamseudstillingen appellerer til børn og barnlige sjæle, og som så ofte før giver et besøg i Købmandsgaarden et kig tilbage i tiden.

Der er som sædvanlig åbent hver søndag eftermiddag.