Mere kunst til supersygehuset

Stor gobelin af verdenskendt kunstner kommer til at smykke kapellet i Gødstrup

25. juni 2021, 12.27

Naturen er temaet på gobelinen, der skal hænge i kapellet. Foto: Pr-foto

GØDSTRUP Et hospital handler ikke kun om liv og helbredelse, men også i høj grad om sygdom og død. Derfor er kapellet et af de mest betydningsfulde steder i det kommende hospital.

Afskeden med den pårørende, eftertanken på det liv der har været, måske et langt og tungt sygdomsforløb - alt sammen er det noget, kapellet er med til at sætte en bygningsmæssig og æstetisk ramme omkring.

»Derfor er vi utrolig glade for, at vi på baggrund af flotte donationer fra Augustinus Fonden, Statens Kunstfond, Ole Kirks Fond og Beckett Fonden har kunnet erhverve os en stor gobelin af den amerikanske kunstner Pae White til kapellet på det kommende Regionshospital i Gødstrup«, skriver regionen i en pressemeddelelse.

Pae White er internationalt anerkendt for sin moderne tilgang til den klassiske væve-teknik, og her i Norden er hun bedst kendt som kunstneren bag scenetæppet til Operaen i Oslo.

Den 5 meter lange og 2,5 meter høje gobelin til kapellet i Gødstrup er digitalt vævet i bomuld, polyester, lurex og sølv. Man ville måske forvente et religiøst motiv, men her er det naturen - planter og insekter - der møder kapellets brugere og giver rum for det spirituelle i mødet med døden.

Kunstens store betydning

I skæringspunktet mellem liv og død spiller kunsten en væsentlig rolle. For kunsten giver mulighed for hvile til øje og sjæl, det øger nærværet og kan fungere som en flugt fra tanker og følelser.

- Pae Whites gobelin taler til dig som menneske i en ganske særlig situation. Det har ligget os i hospitalsledelsen meget på sinde, at kunsten som skulle integreres i kapellets centrale rum har stor omtanke for konteksten og er af samme høje kvalitet som resten af kunsten på det nye hospital, forklarer Ida Götke, der er sygeplejefaglig direktør og formand for kunstudvalget på Hospitalsenheden Vest.

Af andre store kunstværker på det nye hospital kan nævnes, at Olafur Eliasson skaber en stor installation til området ved hovedindgangen, som er doneret af Ny Carlsbergfondet - og Erik A. Frandsen har et omfattende kunstprojekt, med mange forskellige nedslag i den gennemgående foyer, støttet af 15. juni Fonden og Knud Højgaards Fond.

Herudover vil den eksisterende kunst i Herning og Holstebro blive genanvendt i det omfang, det er muligt.

Pae White står blandt andet bag scenetæppet til Operaen i Oslo. Foto: Pr-foto

Indlæser debat...