Tidligere røntgenoverlæge med læserbrev: Hvorfor er der lange ventetider til røntgenundersøgelser?

Udgivet:29. juni 2022, 09.44

Læsetid:2 minutter

Foto: Tom Laursen

Af Jørn Baun Christensen. Vildbjergvej 46 Herning

GØDSTRUP Fredag 24. juni er der en tosidet reportage i Herning Folkeblad om de helt urimelige ventetider til diverse røntgenundersøgelser i Gødstrup.

Desværre er der i det angivne ikke-korrekte angivelser af tiderne:

De korrekte er følgende (og det er altså afdelingens egne angivelser til Sundhedsstyrelsen og ikke mine estimater):

MR 200 (angivet 166), ultralydsscanning 123 (angivet 104), CT-scanning 100 (det var faktisk korrekt!) og almindelige røntgenundersøgelser 30 uger, (angivet 26).

Den lægefaglige direktør, Jens Friis Bak, udtaler ifølge referatet, at (1) »flaskehalsen er personalet,« og han nævner her radiografer, hvilket da så sandelig er korrekt, men sjovt nok nævnes ikke røntgenlæger, hvor mangelen er lige så svær.

Der nævnes (2) »gedigen oplæring« i det nye udstyr, men der er jo i praksis ingen oplæring.

3 af de 5 MR-scannere, som findes på afdelingen, er medflyttet fra Herning/Holstebro, herunder en 13 år gammel fra Herning, og de 2 nye er kendte af en del af personalet.

Læs også
<span>Finn Vygg Kristensen skal vente et år på scanning for nyresten:</span> Det kan man da ikke leve med <span>Finn Vygg Kristensen skal vente et år på scanning for nyresten:</span> Det kan man da ikke leve med
Læs også:
Finn Vygg Kristensen skal vente et år på scanning for nyresten: Det kan man da ikke leve med

Til det meste andet udstyr (hvoraf kun en del er nyt) er radiograferne blevet kastet ind i »produktionen« praktisk taget uden oplæring!

Hvad er så grunden til personalemangelen?

Både røntgenlæger (herunder undertegnede, se neden for) og radiografer har i årevis argumenteret dels om behovet for flere kolleger dels om behovet for bedre (nyere) apparatur dels foreslået analyser af henvisningsmønstret ikke mindst fra akutafdelingen med efterfølgende tilretninger.

Forslagene er blevet mødt med »larmende tavshed« eller svar a la: »Vi hører, hvad I siger.«

Læs også
<span>Praktiserende læge om måneder og års ventetid på scanninger i Gødstrup:</span> Det er fuldstændig uholdbart <span>Praktiserende læge om måneder og års ventetid på scanninger i Gødstrup:</span> Det er fuldstændig uholdbart
Læs også:
Praktiserende læge om måneder og års ventetid på scanninger i Gødstrup: Det er fuldstændig uholdbart

Jens Friis Bak var nominelt »ledende overlæge« på røntgenafdelingen fra 1. marts 2020 til cirka 1. februar 2021 (der var ingen ansøgere til stillingen!). Han blev ikke set på afdelingen en eneste gang i løbet af det år!

Afdelingens personale (alle kategorier) har følt sig negligeret og som inventar i adskillige år, hvilket naturligvis også medfører opsigelser og at rekruttering er vanskelig.

To nyansatte radiografer afsluttede for nyligt deres ansættelse på grund af det dårlige arbejdsmiljø!

Læs også
<span>Lægefaglig direktør om lange scannings-ventetider:</span> Det er stærkt beklageligt <span>Lægefaglig direktør om lange scannings-ventetider:</span> Det er stærkt beklageligt
Læs også:
Lægefaglig direktør om lange scannings-ventetider: Det er stærkt beklageligt

Så Hospitalsledelsen (HL) ligger, som den har redt. Eller rettere: Røntgenafdelingen ligger, som HL har redt. Eller endnu rettere: Patienterne ligger, som HL har redt.

De har åbenlyst aldrig været på kursus hos Mærsk (»rettidig omhu«), men giver fuldstændig resonans for det italienske ordsprog: »Den, der intet ved, tvivler aldrig.«

Her om mig selv: Ansat 24 år som overlæge på afdelingen med opsigelse fra 1. januar. Min personlige moral tilsagde, at jeg ikke kunne fortsætte med at arbejde under de nuværende ledelsesforhold.

Hvorfra jeg har mine informationer om de aktuelle forhold?: Jeg har naturligvis stadigvæk mange kontakter til tidligere kolleger (igen alle kategorier) på afdelingen.

Læs også
<span>Ugen på tryk:</span> Supersygehus eller supersygt hus? <span>Ugen på tryk:</span> Supersygehus eller supersygt hus?
Læs også:
Ugen på tryk: Supersygehus eller supersygt hus?

Indlæser debat