Et virvar af glamour og hestepærer: Livet som cirkusprinsesse er benhårdt arbejde

Efter to års corona-pause er der igen savsmuld i manegen i Cirkus Arena, og cirkusprinsesse Laura Berdino er lykkelig for at være tilbage »på hjul«. I aften og i morgen går det løs i Herning

Udgivet:27. april 2022, 16.28

6 / 7 Her er Laura Berdinos heste. Før i tiden brugte man hvide hingste, men i dag er det "vallakker" - kastrerede hingste.
Anna Bech Sørensen
Journalist
Mia Frost
Journalist

1 år siden

Det tårner sig op i de velkendte, rødgule farver på Vardevej over for messecenteret - majestætisk og mærkværdigt på samme tid. Mest af alt fascinerende. Tænk på alle de kreative artister, eksotiske dyr, popcorn, grin, klapsalver og barndomsminder det har huset gennem tiderne.

Og dog. For cirkusteltet vi står og kigger på, med »ARENA« stavet på toppen, er faktisk nærmest spritnyt. Det er kun femte gang netop dette telt står i fuldt flor - og denne gang i Herning.

Teltet med plads til 1283 publikummer er en lille smule mindre end Cirkus Arenas forrige telt. På denne måde kan cirkusset besøge endnu flere byer, der måske ikke har store cirkuspladser.

Efter to års corona-aflysninger er Cirkus Arena tilbage på landevejene og cirkuspladserne, og i år fejrer de deres forsinkede 65-års jubilæum under titlen »Cirkus ifølge Bubber 2«.

- Det er vidunderligt at være tilbage. De seneste to års corona-nedlukninger har for min families vedkommende ikke budt på besøg rundt omkring i landet, og det har jeg virkelig savnet, fortæller cirkusprinsesse Laura Berdino.

Det er hende, der præsenterer hestene i Cirkus Arena.

Selvom hun bærer en royal titel, lever hun ikke et klassisk, funklende prinsesseliv. Det er nemlig benhårdt arbejde at være cirkusprinsesse i nordens største cirkus, der hvert år giver 185 forestillinger i 105 forskellige byer.

Kun syv minutter i manegen

Duften af lunt græs, saltede popcorn og frisk savsmuld breder sig, idet Laura Berdino inviterer os inden for i forteltet og videre med ind på tilskuerrækkerne.

- Jeg er faktisk kun cirkusprinsesse syv minutter om dagen, og resten af tiden handler det om at holde tungen lige i munden, når vi pakker ud og gør klar, laver en forestilling, pakker sammen igen og kører videre til næste by, forklarer hun.

Netop derfor opererer det 110-mand store cirkuscrew i systemer, hvor hver ting har deres faste plads, og hvor alle har faste opgaver, som de løser på den samme måde, på det samme tidspunkt - dag efter dag.

Hør Laura Berdino beskrive glæden ved at være tilbage i manegen.

En dag propfyldt med opgaver

Laura Berdinos dag begynder med morgenkaffe i svigermors cirkusvogn. Herefter går hun ud til hestene, og hvis de er i en by, hvor de skal være i flere dage - som i Herning - løber hun dem af i mangen ved 9-tiden. Dernæst får hun styr på kioskerne i forteltet, inden der er skole på programmet for hendes og Jackie Berdinos 10-årige datter, Scarlett Berdino.

- I dag er der skolefri, for vi holder udflugtsdag. Nu vi er i Herning skal vi nemlig besøge Brunkulslejerne og se Deep Forest Art Land, forklarer Laura Berdino.

Så er det tid til at spise frokost, efterfølgende er det sminketid, og en time inden forestillingen står cirkusprinsessen klar i en kiosk i forteltet, hvor hun sælger snacks. Lidt i show-start klæder hun om, og kort efter henter hun hestene. Cirka 13 minutter inde i forestillingen er det Laura Berdino og de seks, hvide araber-vallakkers tur.

Selv ikke herningenserne vil formå at skjule deres måske lidt »jydede« begejstring, når de i aften eller i morgen tager plads i det magiske cirkustelt, spår Laura Berdino med et smil. Pressefoto: Cirkus Arena

Og omtrent syv minutter senere er cirkusprinsessens manege-tid forbi.

Så er det ud i kiosken inden der er pause, og efter finalen, som hun også er med i, gælder det om at pakke ned, finde en lastbil og køre til næste by.

- Hun er både glamour og hestepærer på samme tid, hun kan det hele, kommenterer hendes svigerfar, cirkusdirektøren Benny Berdino, idet han går forbi.

Det har han helt ret i.

- Jeg opdrager min datter efter en tanke om, at vi skal kunne alting selv. Og når vi så kan det på egen hånd, så kan vi bede andre om at hjælpe os, forklarer hun.

Blandt andet derfor har cirkusprinsessen også stort kørekort, og hun er ikke for fin til at hoppe bag rattet i en af de kæmpestore vogne og styre sin familie og resten af Cirkus Arena mod næste by, næste show og næste dag med hårdt arbejde, glamour og hestepærer.

Hør Laura Berdino fortælle om sin hverdag her.

Familien Berdino

Cirkus Arena er grundlagt af Arne Berdino i 1955

Hans søn, Benny Berdino overtog cirkusset efter faderems død i 1976

Benny Berdino er gift med Hanne Reinsch - sammen har de børnene Suzanne og Jackie Berdino

Cirkusprinsesse Laura Berdino er gift med Jackie Berdino - sammen har de datteren Scarlett Berdino

Kilde: Cirkus Arena, DR.