Regn målt for første gang på toppen af indlandsisen

Aldrig før er der observeret regn ved Summit i Grønland. FN-klimarapport spår, at det vil ske oftere.

Udgivet:20. august 2021, 19.16

Læsetid:2 minutter

For første gang er der blevet målt nedbør på toppen af indlandsisen. (Arkivfoto)

/ Ritzau /

KØBENHAVN For første gang er der observeret regn på toppen af Grønlands indlandsis - et punkt, der hedder Summit.

Det skriver National Snow & Ice Data Center (NSIDC), der er USA's officielle polarcenter, ifølge nyhedsbureauet dpa.

Siden man begyndte at måle vejret i 1987, har der ikke været observeret regn der. Men i weekenden den 14. august var temperaturen over frysepunktet i omkring ni timer.

Regnen blev opdaget ved forskningsstationen Summit Camp, der ligger i 3216 meters højde. Indtil i lørdags er nedbøren kun faldet som sne.

DMI skriver på Twitter, at deres klimaforsker Martin Stendel bekræfter, at der er observeret regn for første gang på Summit i Grønland siden målingernes start.

- Set i et klimaperspektiv kommer det til at ske oftere i fremtiden ifølge IPCC's nye klimarapport, skriver DMI og henviser dermed til FN's klimapanel.

Ifølge NSIDC var det et samspil mellem et lavtryk over den canadiske ø Baffin og et højtryk sydøst for Grønland, som resulterede i de unormale plusgrader, der førte til regn, skriver dpa.

- Vi skal selvfølgelig være opmærksomme på, at der nu er faldet nedbør deroppe, siger Sebastian Mernild, der er professor i klimaforandringer og prorektor ved Syddansk Universitet.

Men da det foreløbigt kun er sket én gang, maner klimaforskeren til besindighed.

- Jeg tænker, man måske skal være varsom med at konkludere en masse ting på baggrund af én hændelse, siger han.

Han forklarer, at der ofte kan være udsving i klimasystemet, og derfor er det interessant at se, hvis regnen viser sig at være tilbagevendende.

Ifølge Sebastian Mernild er det arktiske område en af de regioner på kloden, hvor der sker de hastigste temperaturændringer.

- Det går i gennemsnit tre gange hurtigere end med den globale middeltemperatur. Det vil få en konsekvens i form af, hvordan nedbøret falder - om det er sne eller regn, siger klimaforskeren.

/ritzau/