Er det Putins eller Tyras skyld?

Udgivet:18. januar 2022, 12.19

Læsetid:2 minutter

Ernst B. Knudsen. Foto: PR-foto

Af Ernst B Knudsen byrådsmedlem i Herning Kommune for Borgerlisten

VARMEPRISER I et indlæg her i bladet 11. januar skrev Stine Bosse: »Rusland har kort sagt mindsket udbuddet af fossil gas til Vesteuropa. Men vi kan gøre meget, så det ikke bliver Putin, der i så stort omfang ender med at være herre over vores elregning«.

Putin har dog på en pressekonference benægtet, at Rusland skulle have skruet ned for gassen. Hvem der har ret, vil jeg slet ikke svare på. Jeg vil blot henlede opmærksomheden på nogle rent faktuelle forhold i Danmark.

I september måned 2019 lukkede man for Tyra-feltet i Nordsøen, der stod for 90 procent af den danske gasforsyning. Det var imidlertid kun en midlertidig lukning, da den nye operatør, det franske Total, havde lavet en aftale med den danske regering, at Tyra-feltet skulle nedtages og genopbygges for ikke mindre end 21 milliarder kroner. Så store summer ville Total naturligvis kun investere, hvis den fik en aftale om fortsat produktion. Der er derfor indgået aftale om, at der fortsat kan indvindes olie og gas i Nordsøen indtil 2052. Man forventer, at det nye anlæg kan producere i 25 år.

Det nye Tyra-felt skulle have været åbnet i år, men på grund af corona er tidspunktet udskudt et år til 2023.

18. sep. 2019 kunne man i Ingeniøren læse: »De næste tre år skal Danmark derfor importere naturgas fra Tyskland, indtil genopbygningen af Tyra er færdiggjort, og hanerne kan åbnes igen. Det kan i tilfælde af en ekstra kold vinter betyde udfordringer for forsyningen og forhøjede priser på gas.«

Da Tyskland jo får en stor del af sin gas udefra, vil det jo også sige, at enten Rusland eller andre skulle forøge gasmængden til tyskerne, hvis danskerne ikke skulle risikere prisstigninger.

En del af den gas, vi får over den tyske grænse, løber videre over Fyn og Sjælland og op til Sverige.

Igennem Østersøen løber i forvejen Nordstream I og russernes Gazprom er netop blevet færdig med at bygge Nordstream II. Danskerne, svenskerne (og amerikanere) har protesteret over Nordstream II, der vil kunne forøge den russiske gasleverance til Vesteuropa. Måske kan man godt forstå, hvis Putin synes, at vi er lidt mærkelige, da vi på den ene side protesterer over gasledningen, og på den anden side skælder ud over, at han holder gassen tilbage, hvilket giver de store prisstigninger. Store strateger har vi i hvert fald ikke været.

Stine Bose skriver også i sit indlæg: »Vi bør presse på for, at især naturgas bliver en meget kort overgangsteknologi«.

Det er jo let at sige, men hvad skal vi så gøre med aftalen med Total, der løber de næste mange år.

Total skriver på sin hjemmeside, at Tyra-feltet, når produktionen topper, vil kunne levere gas til 1,5 millioner kroner danske husstande. Den skriver endvidere, at Tyra-feltet vil kunne give den danske stat mere end 415 milliarder kroner i gasindtægter.

Nu er jeg heldigvis kun byrådspolitiker og behøver ikke at tænke på, om regeringen har indregnet de 415 milliarder kroner i sit budget, men de ville nu være dejlige at have til kernevelfærd.