Med Læserklubben til vilde og magiske Island

Skøn rundrejse på Island, hvor vi blandt mange andre ting også besøger Vestmannaøerne og Langlökulsgletcheren. Læserklubben tager nordpå 17.-24. september

6. marts 2021, 06.07

Det mest imponerende vandfald er dem alle er nok Gullfoss. En øredøvende buldren og et vanvittigt spektakulært syn møder os.

I den nordlige del af Atlanterhavet ligger vulkanøen Island med sit ekstreme natursceneri. Landet er cirka to og en halv gange så stort som Danmark, men kun omkring en procent kan opdyrkes.

I århundreder har islændinge levet side om side med aktive vulkaner, en boblende undergrund og med Atlanterhavets rasen i baghaven. Det sætter sit præg, og en islænding er da heller ikke let at ryste.

Læserklubben tager til denne spændende ø i september for at opleve øen såvel som dens beboere, hvoraf der findes omkring 357.000.

Rejsebureauet OurWorld A/S er teknisk arrangør.

Vi mødes med rejselederen i Billund Lufthavn fredag 17. september om aftenen. Den direkte afgang siger lige nu klokken 22.35 med ankomst på Island 23.30, lokal tid, men den kan blive ændret lidt. Direkte transfer til hotellet i Reykjavík.

Kulturelle Reykjavík

Grundet den sene ankomst tager vi det stille og roligt og mødes først med rejselederen klokken 10.

Reykjavík er en by med iøjnefaldende kontraster. Byen har små huse beklædt med bølgeblik ved siden af futuristiske glasbygninger, førsteklasses faciliteter minutter væk fra barsk, vulkansk terræn og international indflydelse blandet med nationale traditioner. Det skaber tilsammen en unik kultur, hvor det traditionelle omfavner det nye.

Med en befolkning på over 122.000 er Reykjavík ikke en klassisk storby af størrelse. Byen har få skyskrabere, sjældent trafikkaos, og man ser velkendte ansigter på gaden. Lad dig dog ikke narre af størrelsen, for Reykjavík har en pulserende åre af sprudlende kreativitet og energi, som holder byen i live med spændende begivenheder og interessante tiltag.

Byens vartegn

Vi snupper en sightseeing både med bussen og til fods i denne skønne by.

Stop ved blandt andet Hallgrimskirken, der er udnævnt som et af verdens 50 smukkeste bygningsværker. Kirken er tegnet af den islandske arkitekt Guðjón Samúelsson, og byggeriet af den havde varet over 40 år, da den stod færdig i 1986. Men sikke et vidunder! Vi går også indenfor.

Der er ligeledes besøg ved Harpa, som huser Islands symfoniorkester og den islandske opera. Harpa åbnede i maj 2011 og er tegnet af det danske arkitektkontor Henning Larsen Architects i samarbejde med kunstneren Olafur Eliasson, der stod bag den karakteristiske facade i stål og glas.

Tilbage ved hotellet sidst på eftermiddagen.

Har du lyst til at følges med rejselederen ud at spise, skal du være velkommen.

Den termiske undergrund

Søndag er udflugtsmålet Den Gyldne Cirkel. Første stop er ved Tingvellir-sletten - stedet, hvor de første islændinge mødtes for at skabe deres eget parlament. Fra år 930 indtil slutningen af 1700-tallet mødes Altinget her årligt.

Næste stop på turen er ved gejseren Stokkur, der med få minutters mellemrum sender kogende vand og damp op i 30 meters højde. Det bobler og koger overalt i dette termiske område, hvilket er et ret fascinerende syn.

Videre går det til Gullfoss, Islands mest spektakulære vandfald, der er delt i to trin: et øvre på 11 meter og et nedre på 20 meter. Nedenfor løber elven Hvíta i en tre kilometer lang og 70 meter dyb kløft dannet af erosion. Cirka 100 kubikmeter vand løber igennem vandfaldet hvert sekund, så der er en konstant vandtåge nogle steder, og som oftest en stor flot regnbue. Her er ubeskrivelig smukt, og vi tager os god tid til at nyde synet.

Vi fortsætter til den hemmelige lagune, hvor vi kan bade og nyde det termiske vand, der leder tankerne hen på sydlige himmelstrøg.

Det isblå univers

Mandag snupper vi en attraktion af de helt særlige. Vi skal opleve en gletsjer både ude- og indefra. I specialbygget køretøj tager vi turen op på Langjökull-gletsjeren. Den stærke vogn klarer alle forhindringer, og man føler næsten, at man er statist i en film.

Efterfølgende går vi ind i den menneskeskabte tunnel og befinder os nu inde i selve gletsjerens isblå univers. Herinde skal vi høre om projektets og gletsjerens historie.

Tirsdag efter morgenmaden forlader vi Reykjavík og kører mod Vestmannaøerne. Før vi sejler, slår vi lige et smut omkring Sejlalands-vandfaldet, der udmærker sig ved, at man kan gå bag om vandfaldet, således at man står mellem klippen og vandfaldet, hvilket er en særpræget oplevelse.

Vulkanen på Vestmanna

Vi sejler til Vestmannaøerne og besøger den største af de i alt 14 øer, som udgør øgruppen. Mange husker sikkert det voldsomme vulkanudbrud, der næsten lagde øen øde i 1973. Vulkanen Eldfell er stadig varm, og der kan bages brød på siderne af den.

Efter indkvartering på Hotel Vestmannaeyjar går vi en tur sammen med rejselederen i den hyggelige by.

I byen ser vi meget tydeligt, hvor lava-skillelinjen går til.

Onsdag skal vi rundt til øens mange seværdigheder i bus.

Vi kører blandt andet op på fjeldet, hvor der både er den smukkeste udsigt og mange fugle. Måske vi er så heldige at se de sørgmodigt udseende søpapegøjer.

Øen har en del historier tilknyttet, og vi skal selvfølgelig indvies i nogle af dem - for eksempel om overfald af sørøvere, der kom så langt væk fra som Algeriet.

Dagens sidste stop bliver ved museet Eldheimar. Museet er bygget omkring et hus, der blev dækket af lava i 1973.

En stor lokal indsats har gjort, at huset er gravet fri af lavaen, og på skærme kan vi se, hvordan udbruddet raserede øen.

Herefter kan man vælge enten at gå tilbage til hotellet eller følge rejselederen op på vulkanen Eldfell.

Torsdag sejler vi tilbage til Island.

Sejler blandt isskulpturer

Vores første stop herefter er på den sorte strand ved den lille by Vik. Farven er kommet grundet utallige vulkanudbrud fra områdets mange vulkaner. Stranden er et yndet tilholdssted for sæler, som nysgerrigt følger de besøgende fra vandkanten.

Vi fortsætter til Jökulsárlón Lagoon. Her går vi langs en lagune fyldt med turkisblå naturskabte isskulpturer, et ret fantastisk syn.

Senere går vi ombord i et amfibiekøretøj, der både kan køre og sejle, så på bedste James Bond-vis bevæger vi os rundt blandt disse isskulpturer, der er knækket af Europas største gletsjer, Vatnajökull. Herude i midten af ingenting dukker nogle baraklignende bygninger op, og vi kører ind for at slå lejr.

Indenfor møder os dog hverken en oberst eller nogle feltsenge, men en gæstfri receptionist og dejlige komfortale værelser. Vi har valgt at inkludere en god to-retters menu, som vi kan nyde sammen efter indkvarteringen.

Vi kan være heldige, at der kommer Nordlys. Hvis det sker, så vil hotellets personale vække os, og så er det bare med at få rullet gardinet fra eller komme udenfor og nyde dette spektakulære syn.

Fredag efter et godt morgenmåltid kører vi retur mod Keflavik, hvor flere store naturoplevelser venter. En gletsjertunge, der skærer sig ned gennem fjeldet, kommer vi tæt på, og vi kan også se det imponerende vandfald, Skogafoss. Her er der mulighed for at følge en sti til toppen af vandfaldet. Alle de vandfald, som vi ser undervejs på denne tur, er meget forskellige og er lette at skelne i hukommelsen efterfølgende.

Klokken 16.40 letter vores fly tilbage mod Billund og vi takker af efter en uge med rigtig mange uforglemmelige oplevelser.

Inkluderet i prisen

Prisen for denne rejse er 14.995 kroner per person for avisens abonnenter. Ikke-abonnenter kan deltage tilsvarende for 15.395 kroner. Eneværelsestillæg på 4490 kroner.

Prisen inkluderer:

Fly Billund-Keflavik t/r

Dansk rejseleder hele vejen hjemmefra

Fire nætter i Reykjavik

To nætter på Vestmannaøerne

En nat i Nupar

Stort udflugtsprogram inklusive alle naturlige entréer

Morgenmad dagligt

Aftensmad i Nupar

Lufthavnsskatter, afgifter og brændstoftillæg pr. 27. februar 2021

Den helt specielle Hallgrimskirke er kåret som en af verdens 50 smukkeste bygninger. Og den er da også helt fantastiske både ud- og indvendig.
Strokkur ligger i det geotermiske område, lige ved siden af gejseren Geysir, der har givet navn til hele begrebet gejser.
Et besøg inde i gletsjeren er nærmest surrealistisk.
Det er kun den største af Vestmannas 15 øer, der er beboet. Vi sejler derover og har to overnatninger.
Museet på Vestmannaøerne er bygget omkring et hus gravet ud af asken fra det store vulkanudbrud i 1973. Det er meget bevægende at besøge museet, der giver et rigtig godt indblik i livet på Island.
Reykjavík er en dejlig storby og har alt, hvad dertil hører. Men samtidig har byen også provinshyggen og er meget overskuelig.