Mindeord: Svend Ove Andersen - kendt som O.S. - sov stille ind dagen før sin fødselsdag

28. juli 2020, 12.43

Svend Ove Andersen. Foto: Privatfoto

MINDEORD Mads A. Velbæk og Einer Andersen har skrevet mindeord om Svend Ove Andersen, blandt modelflyentusiaster mest kendt som O.S., der døde natten til fredag 24. juli

Svend Ove sov stille ind i sit hjem i Sunds natten til fredag 24. juli 2020 - dagen før sin 83-årsfødselsdag. Han var født i 1937 som søn af gartner Ehlert Andersen og hustru Bertha Andersen i Kollund syd for Herning.

Svend Ove kom ud at tjene på landet allerede som 14-årig og senere i lære som mekaniker i Sdr. Felding. Efterfølgende arbejdede han for Austin- og Morris-forhandleren i Herning. Svend Ove arbejdede senere en årrække for Gjørret & Sønner, Mercedes-forhandleren på Viborgvej i Herning med reparation af dieselmotorer som speciale. Sammen med Howard Rårup var de to doktorer i dieselmotorer og de få problemer, de to ikke kunne klare, kunne heller ikke løses af andre. Derudover har Svend Ove været på Volvo-lastbilfabrikken i Sverige. Han har også været på både Station Nord og Thule Air base i Grønland som mekaniker - en tid han ofte talte om.

Svend Ove boede en tid i Lind Hovedgaden sammen med sin mor. Senere giftede han sig med Ella, der drev brødudsalg i ejendommen, han boede til leje i. Der startede han både hobbyforretning for modelfly og alt dertil hører, samtidig startede han og hustru Ella også cykelforretning med reparation af cykler og knallerter. Konkurrencen var stor, og indtjeningen beskeden i cykelbranchen, så han stoppede efter nogle år med begge dele og tog arbejde på Jysk Aluminium i Herning.

Efter han mistede sin hustru Ella, boede han en årrække i Lind, men flyttede herefter til Sunds. Svend Ove sluttede sit arbejdsliv som mekaniker på Herning Plæneklipper Service med reparation af alle de maskiner, som solgtes der. Det var et sted, hvor han var glad for at være og følte sig værdsat i sin gøren og laden. Herefter valgte han at gå på efterløn efter et langt arbejdsliv.

Svend Oves store passion var modelfly og motorer dertil. Han byggede sit første modelfly som 14-årig og samlede på modelflymotorer hele sit liv. I Herning Modelflyveklub fik han kælenavnet O.S efter sin store passion for O.S. motorer til modelfly med mere, der kom fra Japan. Det var motorer, som levede op til hans store krav til ydelse, holdbarhed og design. Spurgte man for år tilbage efter en Svend Ove i modelflykredse kendte næsten ingen ham, men nævnte man O.S. fra Lind, vidste stort set alle hvem han var.

Ud over en meget lang række af modelfly, byggede han også mere utraditionelle modelfly blandt andet Nuser på en flyvende tallerken samt et flyvende strygejern. Utallige er de unge mennesker i klubben, han har lært at flyve modelfly og skrue og justere en ditto motor til maksimal ydelse.

Svend Ove var kendt som et altid glad, et positivt og hjælpsomt menneske, hvor få gik forgæves til ham efter hjælp. Svend Ove samlede som tidligere nævnt på model-brændstofmotorer til fly, både og biler hele sit liv.

En stor del af Svend Oves samling af modelflymotorer er udstillet på flymuseet i Stauning, hvor de kan ses i dag. Der står omkring 600 motorer, og det er en imponerende og unik samling, som er et besøg værd for interesserede, ligesom resten af museet også virkelig er et besøg værd.

Svend Ove kæmpede de sidste år med cancer i hjernen, men tabte desværre kampen til sidst. Svend Ove efterlader et tomrum hos familie og venner, og vi vil altid savne og mindes vores Legeonkel O.S.

Æret være hans minde.