Arkitekten bag Hernings høje skole fylder 102 og er »komfortabel ved situationen«

31. marts 2021, 12.53

Herning Højskole tegnet af Viggo Møller-Jensen og Tyge Arnfred. Sidstnævnte fylder i morgen, torsdag 1. april, 102 år.

102 ÅR Arkitekt, professor Tyge Arnfred, Virum, fylder i morgen, torsdag 1. april, 102 år. Hans aftryk i Herning-området er, at han sammen med Viggo Møller-Jensen tegnede Herning Højskole i Birk.

Højskolen blev taget i brug med de første elever i 1961 og officielt indviet året efter. Bygningerne, der er opført til højskolebrug, blev fredet i 2018, og i dag er stedet kendt under navnet HH Herning.

Som søn af Karen og J. Th. Arnfred, Askov Højskoles legendariske forstanderpar igennem flere år, stod det nærmest skrevet på forhånd, at Tyge Arnfred skulle have med højskoler at gøre. Også hans lillebror, Knud Arnfred, fik med højskoleverdenen at gøre, og blev sammen med sin hustru, Helle, forstanderpar på Herning Højskole 1975-94.

Oprindelig sværmede Tyge Arnfred for at blive kunstmaler, så gik han i tømrerlære, ændrede spor og tog et studenterkursus og blev uddannet som arkitekt i 1944. Sammen med sin tidligere underviser Viggo Møller-Jensen vandt han en konkurrence om tilbygninger til Rødding Højskole, og det blev reelt indgangsbilletten til også at blive antaget som arkitekter for et byggeri ved Askov Højskole, Tyge Arnfreds barndomshjem.

Da de tre Damgaard-brødre - Knud, Mads Eg og Aage - iværksatte planerne om Herning Højskole, forekom det helt naturligt at give Viggo Møller-Jensen og Tyge Arnfred chancen for at tegne noget særligt til den nye højskole, der ikke var udsprunget af hverken særlige kirkelige retninger eller landbobefolkningen, men derimod af den industrielle bybefolkning omkring Herning.

Tyge Arnfred og Viggo Møller-Jensen tegnede derpå den utraditionelle, og landets eneste høje højskole. I en tidlig vision skulle højskolen være en tekstilhøjskole, men den ide skød den første forstander, Robert Pedersen, godt og grundigt ned, idet han insisterede på en almindelig folkehøjskole med mere fokus på dannelse end uddannelse. Men at tekstilindustriens medarbejdere, især syerskerne, havde en særlig plads i planlægningen, kunne Tyge Arnfred bekræfte i anledning af et interview til Folkebladet, da han fyldte 100 år.

- En syerskes arbejdsdag var præget af en lille arbejdsplads i et tætpakket fabrik, ikke altid med meget lys udefra, i virkeligheden en snæver hverdag. Tanken var, både fysisk og i overført betydning, at give udsigt og udsyn, en mulighed for at se mere af verden end den snævre ved symaskinen, og for rigtigt at have udsigt må man til vejrs, fortalte Tyge Arnfred om udformningen af Herning Højskole, hvor elevboligerne blev anbragt i højhuset og med god udsigt ud over Herningområdet.

Den 102-årige arkitekt flyttede ind på Plejecenter Virumgård for nogle år siden. Her fejres dagen fra morgenstunden med morgensang i behørig coronaafstand. Arkitekten har fået sine to stik og føler sig komfortabel ved situationen.

KURT-H

Indlæser debat...