Midtjysk Efterskole føjer fem meter til sin historie

For 10 år siden skabte grafiker Finn Knudsen et værk, som på 13,8 meter skildrer livet på og omkring Midtjysk Efterskole gennem 50 år. Nu er der føjet 10 år - og fem meter - til historien

Udgivet:22. marts 2022, 10.58

Læsetid:2 minutter

Sofie Linde optræder på den nye frise som eksponent for MeToo-bevægelsen, som hun fik sat ekstra skub i. Billedet er et lille udsnit af den fem meter lange frise. Foto: Midtjysk Efterskole

1 år siden

EJSTRUPHOLM Hvad har Andreas Mogensen, Greta Thunberg, Twerk Queen Louise og Sofie Linde med Midtjysk Efterskoles historie at gøre?

Jo, de er alle at finde på den nye frise, som bliver afsløret ved skolens 60-årsjubilæum, og som sammenfatter de 10 år, der er gået, siden seneste jubilæum.

Det skriver skolen i en pressemeddelelse i anledning af det nye kunstværk

Den nye frise er - som den første - skabt af grafiker Finn Knudsen, og han har brugt et halvt års tid på at finde de helt rigtige billeder at sætte på årtiet.

- Jeg starter med de ting, jeg selv kan huske, stort og småt. Så søger jeg på nettet, og så har jeg spurgt mig omkring. Blandt andet har min ældste søn spurgt sine elever, og de har nævnt nogle personer, eksempelvis politikere eller musikere, som jeg kendte - og nogle, som jeg ikke kendte. Så har jeg måttet slå dem op, og på den måde er min egen horisont også blevet udvidet, fortæller Finn Knudsen.

Efterfølgende har grafikeren fundet billeder, som kunne passe ind visuelt. Her spiller farve og format ind.

- Frisen er et billede, ikke en historiebog, siger han.

Lad dig ikke overrumple af verden

Den første frise, som handler om tiden fra skolens begyndelse i 1962 til jubilæet i 2012, er bygget kronologisk op. Men den nye frise er mere emnemæssigt opbygget. Frisen kommer ind på emner som terror, global opvarmning, musik, kultur, sport, racisme, #MeToo, corona og selvfølgelig livet på skolen.

- Det sværeste har været at finde den rette vægtning mellem skolens liv og livet udenfor skolen, ude i verden, de store alvorlige ting. Det muntre efterskoleliv klods op af kriser i verden, nød og elendighed. Det skal ikke ses som en anklage mod det at leve et ubekymret efterskoleliv, mens verden er ved at gå under. Man må gerne forholde sig til den tid, man lever i, men man skal ikke glemme at leve livet og ikke lade sig »overrumple« af verden, siger Finn Knudsen.

Sådan er livet

Kunstneren understreger, at billederne er nedslag, og at mange begivenheder af indlysende årsager ikke kan være med.

- Man kan tage de enkelte elementer som kroge, man kan gribe fat i, og måske søge mere viden om, mener han.

Sammenbruddet i Afghanistan er med, mens krisen i Ukraine først var under opsejling, da arbejdet med frisen var afsluttet. Og sådan vil det være.

- Vi kan se forfærdelige billeder af børn, der græder i forskellige krigszoner, men vi skal også huske at købe ind. Sådan er livet, og sådan er frisen, slutter Finn Knudsen.

Frisen bliver afsløret ved et jubilæumsarrangement på skolen på lørdag, 26. marts.

Grafiker Finn Daugaard Knudsen, som har skabt frisen til Midtjysk Efterskoles 60-årsjubilæum. Foto: Hartmann-Schmidt