Politikere strømmer på højskole

Mange politikere har reageret på en skriftlig invitation fra Brande Højskole. Skolen vil drøfte forholdene for unge uden uddannelse med folketingspolitikerne

11. februar 2020, 13.18

Mogens Jensen (S) besøger Brande Højskole på mandag. Foto: Tom Laursen

BRANDE En række folketingspolitikere besøger Brande Højskole i den kommende tid.

Højskolen har længe råbt vagt i gevær i forhold til den behandling, som de kortuddannede og uddannelsesløse unge får i disse dage, i forbindelse med starten af den nye FGU uddannelse (Forberedende Grunduddannelse) for unge, der ikke har kan komme ind på en ungdomsuddannelse.

- Fra august sidste år stod de unge pludselig i en uoverskuelig situation. Den nye Forberedende ungdomsuddannelse begyndte noget kaotisk, og de unge, der måtte væk fra det lokale miljø på grund af mobning, familieproblemer eller misbrug, blev overladt til sig selv. De kunne ikke holde til at gå på FGU, og der var pludselig ikke andre tilbud til dem. Fra den ene måned til den anden var der for eksempel lukket for tilgang til Brande Højskole. Vi er kendt for at få unge, som har opgivet alt, og som de færreste kan se nogen udveje for, tilbage på sporet og videre på en ungdomsuddannelse og et værdigt liv, lyder det fra forstander Mogens Sommer Madsen i en pressemeddelelse.

Gode resultater

Han peger på, at Brande Højskole kan fremvise gode resultater, når det kommer til at få de unge til at tro på sig selv og gå efter nye livsmuligheder.

- Muligheden for kommunerne til at sende elever på højskole blev reelt lagt død ved FGU’ens indførelse i 2019. Skolens netværk af vejledere og sagsbehandlere ringede og beklagede situationen og var vrede på de unges vegne. De følte sig magtesløse, fordi de ikke kunne sætte det i gang for den unge, som de vidste, den unge havde brug for. Kommunerne har simpelthen lagt alle deres æg i FGU’en, og der er ikke økonomi til at sende eleverne videre, så muligheden, for at bruge højskolerne, som eksisterede før august 2019, er ikke længere til stede, påpeger forstanderen.

Politikere vil lytte

Men Brande Højskole har ikke lagt sig fladt ned. I stedet er en lang række politikere fra Christiansborg blevet kontaktet, og en del af dem har nu meldt tilbage, at de kommer til Brande for at lytte til de problemer, som blandt andet Brande Højskole tumler med.

Mandag 17. februar kommer fiskeri- og fødevareminister Mogens Jensen (S), tidligere økonomiminister Kristian Jensen (V), Gitte Willumsen (V) og Jakob Sølvhøj (Ø). To dage senere kommer så tidligere økonomi- og kulturminister Marianne Jelved (R) og mandag 9. marts bliver det partifællen Andreas Steenberg, der kigger forbi, og flere skulle ifølge Brande Højskole være på vej.

I opfordringen til at besøge Brande Højskole, lyder det blandt andet således:

»Vi har en kamp at kæmpe - sammen.

Du er valgt tæt på os, du kender måske Brande Højskole.

Brande Højskole har vist sig at være en højskole for de unge, som kun ganske få skoler kan undervise på en måde, som tackler de unge, så de kan komme videre på en ungdomsuddannelse.

Brande Højskole møder unge, der er meget anderledes end middelklassens unge. Kortuddannede eller simpelthen uddannelsesløse unge.

Unge, der totalt har givet op og som systemet ikke har kunnet rumme, fordi de unge ikke har kunnet følge med i undervisningen og er blevet opfattet, som var de kun til besvær - de unge kommer til os og kommer videre i livet og på en ungdomsuddannelse.

20 af 22 unge, som har gået på Brande Højskoles uddannelseslinje på efterårsopholdet 2019, har bestået 9. klasse i dansk og matematik.

Nu kan de komme ind på Teknisk Skole.

Alle omkring dem havde troet, at det var umuligt. Det var det så ikke.«

Onsdag i næste uge gæster Marianne Jelved (R) Brande Højskole. Foto: Henrik Ole Jensen
Kristian Jensen (V) kommer på på mandag på besøg på Brande Højskole. Foto: Flemming Hansen