Tag nu lærlinge, kære virksomheder

22. maj 2020, 12.42

Egon Nykjær. Foto: PR-foto

UDDANNELSE Corona-krisen har ramt Danmark hårdt også her i Herning. Efter vi i en lang periode har haft rygende travlt, så ser vi pludselig, at køen til a-kasserne er blevet væsentligt længere. Forhåbentligt så bliver det ikke en kø, der kommer til at vare lige så lang tid som finanskrisen, for det er ærgerligt for samfundet, men selvfølgelig også for den enkelte. Vi forstår godt, at nogle virksomheder må tage bestik af situationen, men vi har et stort opråb: Sørg nu stadig for at tage lærlinge.

Indtil for nylig var der regelmæssigt arbejdsgiverorganisationer og virksomheder i medierne, der klagede over manglen på kvalificeret arbejdskraft. Også her i Herning. Budskabet var, at det gik ud over væksten. Når corona-krisen begynder at aftage, og virksomhederne igen får mere gang i hjulene, så frygter vi, at vi står i samme situation. Vi kan nemlig se på tallene, at virksomhederne fuldstændig har glemt at tage nye lærlinge. Kigger man på tallene, og sammenligner sidste år med i år, så er antallet af praktikpladser faldet med 80 procent inden for industrien. Det er skidt nyt for de unge lige nu, der bare gerne vil ud på virksomhederne og suge så meget til sig som muligt. Men det kommer i den grad også til at ramme virksomhederne som en boomerang i fremtiden.

I forvejen ved vi, at vi kommer til at mangle faglærte. Alt for få unge tager en erhvervsuddannelse, og vi tør næsten ikke tænke på, hvordan billedet kommer til at se ud, hvis ikke virksomhederne kommer op i gear igen og tager lærlinge. Som sagt forstår vi godt, at det kan være svært for de virksomheder, som er meget hårdt ramt af corona. Derfor vil vi også klart opfordre de virksomheder, som ikke er blevet ramt så hårdt, at I tager et fælles ansvar og husker at tage lærlinge. For virksomhedens egen skyld, for den unges skyld og ikke mindst for samfundets skyld.

Kasper Palm. Foto: PR-foto