Kære kommende byrådsmedlemmer: Lad os få gjort op med minuttyranniet

22. september 2021, 13.53

Birgitte Vind. Foto: Steen Brogaard

POLITIK Der er snart kommunalvalg. Tusindvis af kandidater håber på at blive valgt - alle drevet af ønsket om at gøre en forskel.

Men hvis de kommende kommunalpolitikere skal gøre en reel forskel, kommer de til at skulle udvise et særligt mod. En af de vigtigste opgaver som byrådspolitiker bliver at tage et opgør med principperne i styreformen New Public Management (NPM), der har hersket i den offentlige sektor i over 30 år.

Politikerne har navigeret efter bundlinje, tilfredshedsmålinger, benchmarking gennem rigide processer og detailregler som for eksempel ældrepleje på minuttid. Så nemt er det ikke mere. Konsekvensen af denne måde at lede på er, at vi mangler kloge, varme hænder. Al ny forskning viser, at offentlige ansatte motiveres af at gøre en forskel, og at det også spiller ind i deres valg af uddannelse.

I dag findes der social- og sundhedshjælpere, som kun har to minutter til at give borgeren støttestrømpe på og nul minutter til at lytte til den ældre. Det gør det svært for medarbejderne at se sig selv i jobbet. Når det at overholde minuttiden bliver gjort til selve kerneopgaven fremfor fokusset på borgerens behov, så går det galt.

Mange kommuner har heldigvis kastet sig ud i at ændre styreformen. Jeg selv har besøgt kommuner som Kerteminde og Svendborg, der har sat sig for at give både borgere, medarbejdere og lokale ledere større indflydelse på at tilrettelægge hjælpen. Og personalet og borgerne efterlod ingen tvivl hos mig: Politikerne skal selvsagt have styr på økonomien. Men at give plads til personalets faglige vurderinger, borgernes eget perspektiv og lokal selvledelse åbner for nærvær i ældreplejen og øger samtidig tilliden til det offentlige.

Så kære kommende byrådspolitikkere: Find modet frem. Udvis tillid, og bekæmp detailstyring. Giv plads til selvstyre og forskellighed. Det bliver nødvendigt, hvis den offentlige velfærd skal udvikles. Held og lykke til kommunalvalget.

Indlæser debat...