Nyhedsoverblikket: Joe Biden indleder Europatogt med at møde Boris Johnson

10. juni 2021, 07.00

USA's præsident, Joe Biden, landede onsdag aften sammen med sin hustru, Jill, i Storbritannien forud for fredagens G7-topmøde. Phil Noble/Ritzau Scanpix

MORGENPOST Godmorgen - her er torsdag morgens vigtigste nyheder.

Aftale sikrer farvel til mundbind, genåbning af natteliv og flere EM-tilskuere

Politik: Folketingets partier er natten til torsdag blevet enige om en yderligere genåbning af Danmark. Aftalen inkluderer udvidede åbningstider for barer og restauranter, genåbning af natklubber 1. september, udfasning af mundbind undtagen i tæt kollektiv trafik og muligheden for 25.000 tilskuere til EM-kampe i Parken. Til gengæld består coronapasset.

Rusland stempler Navalnyj-organisationer som ekstremistiske

Udland: En russisk domstol erklærede onsdag den fængslede oppositionsleder Aleksej Navalnyjs fond til bekæmpelse af korruption (FBK) for "ekstremistisk". Det meddeler Navalnyjs advokater på sociale medier ifølge Reuters. Dermed er FBK forbudt.

Mange kvinder i ungdomspartier har oplevet seksuelle krænkelser

Politik: Næsten hver anden adspurgte kvinde svarer i en undersøgelse af kulturen i 11 ungdomspolitiske organisationer, at de har følt sig udsat for grænseoverskridende adfærd eller krænkelser inden for de seneste to år. Det skriver Information.

Joe Biden melder USA tilbage på verdensscenen før Europa-turné

Udland: Kort tid efter at den amerikanske præsident, Joe Biden, onsdag aften landede i Storbritannien, erklærede han fra den engelske militærbase Royal Air Force Mildenhall, at "USA er tilbage". De kommende dages besøg i Europa er Bidens første udlandsrejse, siden han tiltrådte som præsident i januar.

Frankrig anklager Peugeot for forbrugersnyd i dieselgate

Udland: Den franske bilproducent Peugeot står over for retsforfølgelse i Frankrig som følge af den såkaldte dieselgate. Det oplyste Peugeots moderselskab, Stellantis, onsdag, efter at lignende anklager mod Renault og Volkswagen er blevet annonceret.

Organisationer vil give unge i sorg retskrav på hjælp

Indland: Børn og unge, som er pårørende til alvorligt syge forældre eller søskende, bør have et retskrav på at få hjælp. Det mener flere organisationer på baggrund af en ny undersøgelse fra Det Nationale Sorgcenter.

Canadisk energiselskab lægger omstridt rørledning i graven

Udland: Det canadiske energiselskab TC Energy dropper et projekt om den omstridte olierørledning Keystone XL mellem USA og Canada. Det oplyste selskabet onsdag. Det sker, måneder efter at præsident Joe Biden trak en vigtig tilladelse for projektet tilbage.

USA vil ifølge amerikansk avis donere 500 millioner vacciner til verden

Udland: USA planlægger at købe 500 millioner doser af coronavaccinen fra Pfizer/BioNTech og donere dem til andre lande. Det oplyser tre kilder med kendskab til sagen til avisen Washington Post.

Det sker i dag:

08:00 Danmarks Statistik offentliggør forbrugerindeks: Danmarks Statistik kommer med forbruger- og nettoprisindeks for maj 2021.

09:00 Kulturministeren skal i samråd om Radio Loud: Kulturudvalget har kaldt kulturminister Joy Mogensen (S) i samråd om, hvorvidt Radio Loud efter ministerens opfattelse lever op til betingelserne i sendetilladelsen.

09:00 Europa-Parlamentet holder sidste plenarsamling: Europa-Parlamentet holder plenarsamling i den franske by Strasbourg. Samlingen finder sted 7.-10. juni, og på dagsordenen er blandt andet debat om brud på menneskerettighederne og demokrati samt inklusion på arbejdsmarkedet for autister.

09:30 Afhøringer i Tibetkommissionen fortsætter: Tibetkommissionen fortsætter afhøringer i sagen om politiets håndtering af kinesiske besøg gennem årene. Torsdag afhøres Annette Lassen og Martin Bille Hermann fra Udenrigsministeriet.

13:45 Der er rentemøde i Den Europæiske Centralbank: Den Europæiske Centralbank, European Central Bank, holder rentemøde i Frankfurt. Efterfølgende holdes der pressemøde med Christine Lagarde, der er chef for ECB. Pressemødet begynder klokken 14.30.

16:00 Dom ventes i sag om voldtægter og afpresning af 23 ofre: Retten på Frederiksberg afsiger dom i en sag mod 20-årig mand, der er tiltalt for flere voldtægter samt trusler og afpresning mod en stribe piger i alderen 14-16 år. I alt er der 23 ofre.

Joe Biden og Boris Johnson mødes: USA's præsident, Joe Biden, indleder sit første besøg i Europa i Storbritannien, hvor han fra fredag skal deltage i G7-topmødet i Cornwall. Torsdag mødes Biden med Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og senere dronning Elizabeth.