Duften af varm mad forsvinder igen

Udgivet:08. februar 2023, 15.04

Læsetid:2 minutter

Jacob Bach Jensen. Foto: PR-foto

Af Jacob Bach Jensen. Blomstertoften 45 Herning

1 måned siden

ÆLDRE I sommeren 2017 gik politikerne helt i selvsving. Det blev nemlig besluttet at bygge små køkkener rundt omkring på 11 plejecentre i Herning Kommune. Det brugte man over 10 millioner kroner på at etablere. Her i januar besluttede byrådet så at skrotte det igen på 9 ud af de 11 plejecentre.

Da storkommunen lagde fra land i 2007 byggede man et kæmpe køkken i Aulum, der skulle lave den varme mad til ældrecentrene. Fra starten af 2018 satte man en ny kurs. Nu ville man flytte madlavningen ud på selve afdelingerne. Madlavningen skulle være noget, de ældre kunne se, dufte og være med til. Jeg kan kan rigtigt godt lide idéen, som fik navnet »Leve bo miljøer«. Politikerne rejste sig på stribe i byrådssalen og lovpriste projektet. Der var bare en enkelt hage. Det kræver nemlig væsentligt mere personale at drive en masse små køkkener frem for ét stort. Socialdemokraterne havde i deres budgetforslag for 2017 faktisk afsat penge, så plejecentrene kunne få driften af køkkenerne til at hænge sammen. Men det blev stemt ned, og i sommeren 2017 var holdningen den samme i byrådet.

Ældreområdet pålægges at bygge små køkkener rundt omkring på afdelingerne, men de må spare på egen ramme for at finansiere bemandingen af disse »Leve bo miljøer«.

I budget 2023 pålagde byrådet social og sundhedsområdet en besparelse på 10 millioner kroner. Oveni kommer så de 24 millioner kroner, som de i forvejen stod og manglede på ældreområdet. Derfor startede man den store grønthøster op og et af ofrene blev, at ni plejecentre nu må afgive de køkkener, der blev bygget på afdelingerne.

Da man besluttede at etablere køkkenerne, stod politikerne i kø for at fortælle, at disse små køkken-miljøer blev hele livsnerven i huset. Da man så her i januar gik den anden vej, skete det nærmest i stilhed. Ikke fra borgerne, der jo demonstrerede, men i byrådssalen var stemningen fra sommeren 2017 forsvundet, og nærmest uden et ord blev »Leve bo miljøerne« på ni plejecentre lagt i graven. Og ingen snakkede om de 10 millioner kroner, det havde kostet at bygge om. Begejstringen var forduftet, ligesom duften af den varme mad snart forsvinder igen.

Indlæser debat