
Standpunkt: En hektisk første uge efter valget
Udgivet:09. november 2022, 12.30
Læsetid:3 minutter
Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen
11 måneder siden
Så er den første uge efter folketingsvalget allerede gået. Sikke en uge.
Inden vi så os om, havde det Christiansborg-halverede Radikale skiftet formand fra Sofie Carsten Nielsen til Martin Lidegaard.
Kristendemokraterne kom slet ikke ind i Folketinget, og en lille uge efter valget har Marianne Karlsmose meddelt, at hun trækker sig som formand og anbefaler sit parti fremover at droppe folketingsdrømmene og koncentrere sig om kommunal- og regionsvalg.
Samtidig rumler det i det konservative bagland over et dårligt valg og partiformand Søren Pape Poulsens personsager og håndtering af dem.
Mindre end en uge skulle der også gå, før vi fik den første løsgænger.
Det gik med rekordfart for Mette Thiesen efter valget med at få sig meldt ud af Nye Borgerlige. Hun valgte det træk, inden hun blev ekskluderet af partiet på grund af sin egen og kærestens adfærd over for en medarbejder i partiorganisationen.
Underholdningsværdien fornægter sig selvfølgelig ikke. Men det er da en pinlig historie.
Der må sidde en del vælgere og føle sig grundigt taget ved næsen over at have stemt på Nye Borgerlige-kandidaten Mette Thiesen, når hun mindre end en uge efter valget bliver løsgænger - ikke på grund af uenighed om partiets linje eller politikken, men på grund af egne forhold. Ved at blive løsgænger tager hun sit mandat med sig i stedet for at overlade det til Nye Borgerliges 1. suppleant i Nordsjællands Storkreds, Claus Bruncke - og dermed partiet. Det har partiformand Pernille Vermund kaldt både tarveligt og uhæderligt. Og det er da svært at fortænke hende i.
Mens alt det og meget andet er foregået i dansk politik den første uge efter valget, har alle 11 partier nu også været forbi Marienborg til såkaldt sættemøde med kongelig undersøger og fungerende statsminister Mette Frederiksen (S).
Kun Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne er foreløbig ude af forhandlingerne. Partiet bragede ind i Folketinget med 14 mandater - heraf de to lokale Betina Kastbjerg og Dennis Flydtkjær - men er nu uden for forhandlinger og dermed aktuel indflydelse.
Alle andre skal til forhandlingsbordet igen. Også Nye Borgerlige, som trods vigtigheden af den slags forhandlinger ikke kunne finde tid til at møde frem til den første invitation fra Mette Frederiksen og derfor først var på Marienborg i går, mens de andre partiers forhandlinger var i en ny fase.
- Når vi får muligheden for at tale med en kongelig undersøger, så er det klart, at vi benytter den mulighed for at gøre alt, hvad vi kan, for at få Nye Borgerliges politik igennem, lød det i går fra Pernille Vermund.
Jo, det har i sandhed været en hektisk uge i dansk politik siden valget.
I dag er der pause i forhandlingerne, inden de i morgen rykkes til Statsministeriet og genoptages.
Mandag-tirsdag drejede forhandlingerne sig om sundhedsområdet. Og i morgen er der inflation, økonomi og reformer på dagsordenen.
Der er nok at tage fat på, drøfte og forhandle om. Udfordringerne er gigantiske i vort lille land. På stort set alle områder.
Men det har nok desværre lange udsigter med en regeringsdannelse og dermed også med at få dansk politik tilbage i arbejdstøjet igen.
På gensyn her i Standpunkt på onsdag!
Vibeke Larsen
chefredaktør
vib@herningfolkeblad.dk