Militærkvinde blev medicinmand

Bente Færch Kvist var 24 år, da hun blev leder af apoteket i Aulum

18. november 2019, 11.43

Siden sommeren 2014 har Bente Færch Kvist stået bag disken på Aulum Apotek. Hun er uddannet farmakonom på Løve Apoteket i hjembyen Holstebro. Foto: Flemming Hansen

AULUM Hvis Bente Færch Kvist selv havde kunnet vælge mellem alle pilleglas i livets medicinskab, havde hun valgt det, der stod »befalingsmand« på. Hendes tid i militæret varede de fire måneder, hun havde værneret - som det hedder for kvinder - men efter tiden hos ingeniørregimentet på Skive Kaserne, blev hendes ryg vurderet for svag til at fortsætte i systemet.

Nu er hun på sjette år leder af Aulum Apotek, og den 31-årige kvinde fra Holstebro er uddannet farmakonom.

- Det var en tilfældighed, jeg valgte den uddannelse. Da jeg havde været ved militæret skulle jeg ud at rejse som backpacker i Australien. Jeg var med min mor på apoteket i Holstebro, og hun spurgte, om det ikke var noget at blive farmakonom. »Du skal til at i gang med noget, og du skal vide, hvad du vil,« sagde min mor, og så søgte jeg elevplads, så hun ikke kunne sige mere. Da jeg var kommet til Australien, fik jeg besked på, at jeg var optaget, siger Bente Færch Kvist, som blev uddannet på Løve Apoteket i Holstebro.

Den rette

Efter godt et år i Give, søgte Vildbjerg Apotek en daglig leder til filialen i Aulum.

- Jeg ringede til apotekeren og spurgte, om man kunne komme i betragtning selv om man var 24 år. Svaret var, at det kom an på, om man var den rette, siger Bente Færch Kvist.

Det var hun.

Inden hun gik lægemiddelvejen, overvejede hun også at blive sygeplejerske.

- Men i det job kommer man meget tæt på folk. Her er der en skranke imellem dem og mig, siger Bente Færch Kvist, som ikke har det fjerneste imod, at hun er tæt på sine kunder og kender mange af dem fra årene i Aulum.

- Uanset hvad folk kommer ind med af problemer, så er det jo hverdag for mig, siger hun.

- Men mit job kræver også, at jeg kan tage min faglighed af og være personen bag, hvis der kommer en kunde, der lige har mistet et familiemedlem eller har fået stillet en alvorlig diagnose. Aulum er et lille lokalsamfund, hvor folk kommer ind under huden på hinanden, siger filiallederen.

Passer butikken

Bente Færch Kvist har en medhjælper hver formiddag, men ellers er hun som udgangspunkt alene i apoteket.

- Jeg har det fint med, at jeg kan gøre, hvad der passer mig, når det passer mig. Der er ingen der siger, at noget skal ordnes på et bestemt tidspunkt. Jeg tilrettelægger min egen dag, siger Bente Færch Kvist.

Hun har omkring 700 forskellige receptpligtige medikamenter på lager. Dertil kommer en ukendt mængde håndkøbsprodukter.

- Det er en overvægt af det receptpligtige, vi sælger. Nok 65/35. Det lyder måske lidt sært, men vi sælger faktisk mest omkring den første, når folk lige har fået løn. Det kan mærkes på omsætningen. Og så har vi travlt, når det er sæson for høfeber, forkølelse og influenza, siger Bente Færch Kvist.

Men hvor mange sygedage har sådan en apotekerleder selv?

- Jeg er syg en til to dage om året, siger Bente Færch Kvist.