DSB og Banedanmark får kritik: Togene kører ikke til tiden

DSB og Banedanmark har ikke været gode nok til at levere tog til tiden. Fejl på tog og signaler driller.

Udgivet:12. oktober 2017, 06.43

Læsetid:2 minutter

DSB erkender kritik fra statsrevisorerne. Foto: ritzau/Jens Dresling

/ Ritzau /

6 år siden

Trafik I dag var toget fra Aarhus til Herning med ankomst 6.30 forsinket i 15 minutter. En forsinkelse, der skyldes en signalfejl. Hvis du er en regelmæssig bruger af togene, så kommer det næppe som en overraskelse, at togene ikke kører til tiden. Det har Arriva fået kritik for længe - og nu får DSB og Banedanmark kritik. Det får de af Statsrevisorerne.

Statsrevisorerne finder, at DSB's og Banedanmarks indsats for at nå målet for kundepunktlighed »ikke har været tilfredsstillende«.

- Det skyldes blandt andet, at DSB har haft mange fejl på togene, og at der har været mange signalfejl ved Banedanmarks sikrings- og signalanlæg, skriver Statsrevisorerne i en beretning.

DSB indgik i april 2015 en ny 10-årig kontrakt om togdriften. Kontrakten indeholder et nyt mål for kundepunktlighed. Nu bliver DSB og Banedanmark målt på, hvor stor en del af kunderne der ikke bliver forsinket mere end tre minutter.

DSB og Banedanmark er dog ikke kommet godt fra start.

Statsrevisorerne finder det »ikke tilfredsstillende«, at køreplanen for 2016 ikke var »tilstrækkelig robust til at sikre en stabil togdrift med høj punktlighed«.

Både DSB og Banedanmark har ydet en indsats i 2017 for at forbedre kundepunktligheden, men Statsrevisorerne konstaterer, at kundepunktligheden stadig ligger under målet.

Statsrevisorerne peger på, at DSB's leverance af tog fra værksted til drift har været mangelfuld. Samtidig har der været for få mekanikere til at servicere togene.

Banedanmark har suppleret elendigheden ved »mangelfuld projektstyring af sporfornyelsesprojekter«

Samtidig har forsinkelsen af Signalprogrammet ifølge Statsrevisorerne medført, at »planlagte udskiftninger af gamle sikrings- og signalanlæg ikke er blevet gennemført«.

- Statsrevisorerne må sammenfattende konstatere, at Banedanmarks gamle sikrings- og signalanlæg og DSB's gamle og problemfyldte tog også i de kommende år vil udfordre en stabil togdrift med høj punktlighed, hedder det i beretningen.

DSB er enig med rigsrevisionen i, at jernbanens punktlighed i 2016 faldt til et utilfredsstillende niveau.

Det dårlige niveau for 2016 er nu rettet op, meddeler driftsdirektør Anders Egehus.

I 2017 laver DSB justeringer, men kommer ikke til at kunne løse alle problemer.

- Der er desværre ikke ét stort greb, og som man kan fikse det hele med. Faktum er, at der en infrastruktur og tog, som er udfordret på grund af sin alder, siger han.