Nu styrker vi psykiatrien

Udgivet:04. oktober 2022, 12.17

Læsetid:2 minutter

Mogens Jensen. Foto: PR-foto

Af Mogens Jensen folketingsmedlem for Socialdemokratiet

SUNDHED Rigtig mange danskere får brug for hjælp i psykiatrien. Hver tredje dansker vil få brug for psykiatrisk behandling på et tidspunkt i livet. Sker det ikke for dig selv, er der stor sandsynlighed for, at du er eller bliver pårørende.

Lidelser som stress, angst og depression er efterhånden blevet de nye store folkesygdomme, og det skaber et pres. Samtidig hører vi om, at patienter, der har brug for behandling, bliver afvist i psykiatrien, eller at man udskrives til ingenting. Det er uholdbart.

Derfor har den socialdemokratiske regering indgået aftale om en 10-års plan for psykiatrien.

Det lovede vi før folketingsvalget i 2019, og det har vi nu fået bred opbakning til.

En 10-års plan er nødvendig, for der er brug for et langsigtet og grundigt arbejde i stedet for små og hurtige snuptagsløsninger.

Med aftalen tager vi fat på at sikre bedre mental trivsel for børn og unge. Blandt andet skal vi have opbygget et lettilgængeligt tilbud i kommunerne til børn og unge i psykisk mistrivsel. Børn og forældre skal naturligvis have hjælp, når de henvender sig.

Vi skal også have kigget på bedre forhold i både behandlings- og socialpsykiatrien og sikre bedre hjælp til de pårørende. Blandt andet med en »her-og-nu kapacitetspakke« til den regionale psykiatri, der giver mulighed for at ansætte 100 årsværk med patientrettede funktioner.

Derudover hæfter jeg mig ved, at vi sætter gang i oplysning og aftabuisering af psykiske lidelser.

Det er ufatteligt, at der stadig i år 2022 er så meget skyld og skam forbundet med psykisk sygdom og mental mistrivsel.

Området har desværre i en årrække haltet, og det går ud over både patienter og pårørende.

Vi har tidligere afsat 600 millioner kroner årligt til psykiatrien og sikret gratis psykologhjælp til de 18-24 årige med let til moderat depression og angst. Nu skal vi videre. Men det kræver en langsigtet og vedholdende indsats.

Jeg er utroligt glad for, at vi har fået lagt en omfattende plan med både forebyggelse og behandling, og at der er et bredt flertal bag. Det er der brug for.

Indlæser debat