Opdateret: Evakuering på landbrug ophævet - gasflaske til afkøling i stort bassin

Mandag formiddag blev et landbrug i Ilskov evakueret på grund af eksplosionsfare. Omkring middagstid var gasflasken afkølet

15. juli 2019, 11.04

Gasflasken blev efter afkølingen lagt i et kæmpe bassin. Her skal den ligge til onsdag. Foto: Henrik Ole Jensen

ILSKOV Opdateret 13.15

Et landbrug i Ilskov er ikke længere evakueret. Den gasflaske, der tidligere var i fare for at eksplodere, er nu så afkølet, at brandvæsenet har placeret den i et stort bassin. Derfor er der ikke længere risiko for eksplosioner.

Alarmen gik mandag klokken 9.35, da der var gået ild i en flaske med den meget farlige gas acetylen. Under noget svejseskærearbejde på landbruget på Skåphusvej i Ilskov var der gået ild i slangerne, og det havde spredt sig til flasken.

- Det er en flaske med acetylen, som er den farligste af dem alle. Der er ingen ventil, så hvis der kommer overtryk, så springer den, sagde indsatsleder Peter Kristensen, mens brandvæsenet stadig var i gang med afkølingen.

For at sikre at flasken ikke ville eksplodere, måtte brandfolkene først pøse vand på i 60 minutter, hvorefter de måtte observere temperaturen i 60 minutter. Hvis ikke temperaturen steg, kunne flasken håndteres.

- Efter første observationsperiode var temperaturen ikke steget. Så kunne vi få den til at ligge i noget vand i minimum et døgn. Vi kører altid rundt med et bassin på 10.000 liter, så det stillede vi op på en mark, og fyldte det med koldt vand. Så kan flasken ligge der, siger Peter Kristensen, efter arbejdet er afsluttet.

Flasken med den farlige gas kommer dog til at ligge noget længere end et døgn. Brand & Redning Midtvest planlægger at hente flasken onsdag formiddag og få den bortskaffet.

Det absolut farligste

Ifølge Peter Kristensen kunne det være gået alvorligt galt, hvis flasken var eksploderet i bygningen.

- Min vurdering er, at hele bygningen var blevet jævnet med jorden. Den kunne have slået folk ihjel på 75 meters afstand, forklarer indsatslederen, der dog tilføjer, at han ikke var bekymret.

- Da vi først kommer frem, og vi får gjort klar til afkølingen, så var jeg ikke bekymret længere. Så snart kølingen begynder, så forsvinder faren også, siger Peter Kristensen.

Trykflasker som den på landbruget i Ilskov er blandt de absolut farligste, når der er ild. Ifølge Peter Kristensen kunne brandfolkene ikke gå ind i bygningen, hvis der var behov for at redde nogle mennesker. Det var det simpelthen for farligt til.

- Så længe en trykflaske er varmepåvirket, så er det udelukkende det, vi fokuserer på. Først når vi har styr på kølingen, kan vi gå i gang med andet. Det er en særlig fare, forklarer Peter Kristensen.

Derfor var indsatslederen også glad for, at branden ikke skete midt i byen. Mandag blev der oprettet en sikkerhedszone på 200 meter.

- Men alt i alt skal vi være tilfredse med, at vi efter to timers arbejde kunne pakke sammen, siger Peter Kristensen.

Ingen kom noget til ved branden.

Gasflasken blev efter afkølingen lagt i et kæmpe bassin. Her skal den ligge til onsdag. Foto: Henrik Ole Jensen henrik ole jensen
Rummet med glasflasken var spærret af. Kun de to brandfolk, der arbejdede på nedkølingen, måtte komme i nærheden af gasflasken på grund af eksplosionsrisikoen. Foto: Henrik Ole Jensen
Foto: Henrik Ole Jensen
Foto: Henrik Ole Jensen