Bankerne kan betale ambitiøs grøn omstilling på finansloven

15. november 2019, 10.48

Andreas Steenberg. Foto: Steen Brogaard

KLIMA Klimaet kalder på handling. Derfor vil vi have den grønneste finanslov nogensinde - så den brede opbakning til en CO2-reduktion på 70 procent i 2030 ikke bliver ved snak, men fører til konkrete klimaløsninger.

Vi skal turde tænke stort - vi har simpelthen ikke råd til at lade være, når det handler om vores børn, der skal overtage denne planet efter os. Det er ikke gratis at sætte skub under den grønne omstilling. Men vi kan faktisk betale for en stor del af klimaindsatsen her og nu ved at beskatte bankerne.

Vi foreslår, at den finansielle sektor kan bidrage med 1,5 milliarder kroner til den danske statskasse. 1,5 milliarder som vi kan bruge på at lave den grønneste finanslov nogensinde. Et af de områder, der rummer et stort potentiale, er transporten. I Radikale Venstre vil vi fremme den transport, der bidrager mest muligt til den grønne omstilling. Det betyder, at vi skal have færre benzinbiler og flere elbiler og grøn offentlig transport.

For nylig havde jeg transportminister Benny Engelbrecht (S) med på tur til Skive og Herning, hvor vi snakkede med lokale borgmestre og erhvervsdrivende om muligheder og udfordringer ved de lokale landeveje - og fik en lastbiltur fra Haderup til Hagebro.

Som altid var det spændende at komme ud og se, hvordan trafikken lever på vejene - og få inspiration til, hvordan vi kan blive ved med at udvikle og investere i infrastrukturen.

Hvis der i fremtiden skal køre mange flere elbiler på de veje, nytter det ikke med sidste øjebliks-udskydelser af elbilsafgifterne og de mange ændringer, der de seneste år har gjort elbilsmarkedet usikkert for forbrugerne. Derfor vil Radikale have en sikkerhedsplan for elbilerne på finansloven.

Transporten og infrastrukturen skal bidrage til klimamålene, og derfor foreslår vi, at kommunernes transport skal køre grønt - vi vil afsætte 200 millioner kroner til at skifte de kommunale benzinbiler ud med elbiler, der både er billigere i energi og til gavn for klimaet.

Grøn er nu.