Vedvarende energi skal sikre vækst i lokalområderne

Udgivet:22. september 2022, 10.59

Læsetid:2 minutter

Johan Brødsgaard. Foto: PR-foto

Af Johan Brødsgaard. byrådsmedlem i Silkeborg Kommune folketingskandidat for Radikale Venstre og formand for Plan-området i KL

ENERGI Den grønne omstilling er nødvendig - og mere end nogensinde før. Derfor er det positivt, at regeringen har grebet forslaget fra KL om at skabe såkaldte energiøer på land.

Forslaget om at samle anlæg for vedvarende energi giver rigtig god mening. For dels kan vi skabe mere sammenhæng i anlæggene og sikre en fornuftig infrastruktur i områderne, når disse ikke placeres i mindre klynger rundt omkring - men samles på få steder i landet.

Ydermere vil større, men færre, områder med vedvarende energi genere færrest mulige naboer.

Så derfor er mange af landets kommuner netop nu ved at finde areal til disse energi-øer - og det er rigtig godt og vigtigt, for vi skal gøre vores for den grønne omstilling!

Men en markant ting fra KL’s udspil har regeringen glemt; nemlig den lokale forankring og muligheden for at sende en del af overskuddet fra energiproduktionen retur til de områder, hvor der etableres vedvarende energi.

Forslaget fra KL går på, at kommuner, stat og pensionskasser skal gå sammen i selskaber, hvor en del af overskuddet - der på landsplan vil beløbe sig til flere milliarder - skal sendes ud i de lokalområder, der i fremtiden skal ligge jord til disse anlæg.

Det vil være midler til lokale investeringer - i alt fra idrætsanlæg, renovering af forsamlingshuset, byfornyelse eller helt fjerde. Det er op til de lokale at afgøre.

Det er fundamentalt afgørende, at man som borger - og nabo - oplever, at man også bliver kompenseret, hvis man kommer til at bo ved siden af et sådan anlæg.

Det vil ikke bare øge opbakningen til den grønne omstilling, men også sikre investeringer i egne af vores land og kommune, hvor en økonomisk håndsrækning vil være kærkommen - og hvor investeringer kan føre til bedre lokalsamfund til glæde for nuværende og kommende beboere.

Indlæser debat