
Unge håndværkere hiver rekordmange medaljer hjem til Danmark
Det er både blevet til sølv- og bronzemedaljer til Danmark ved håndværkskonkurrencen Euroskills. De fire lokale deltagere endte alle i Top-8. To af dem fik såkaldte fortræffelighedsmedaljer
Udgivet:10. september 2023, 07.18
Læsetid:4 minutter
Danskerne kunne ved offentliggørelsen af medaljer juble masser af gange. Det blev nemlig til otte medaljer og seks gange yderligere hæder. Foto: PR-Foto
EUROSKILLS Danmark vandt fem sølvmedaljer og tre bronzemedaljer ved håndværkskonkurrencen Euroskills, som i år er blevet afholdt i den polske by Gdansk.
Her har unge håndværkere i de seneste dage vist, hvad de dur til. Foruden EM-medaljerne af sølv og bronze, har Danmark vundet seks fortræffelighedsmedaljer.

De gik blandt andet til den bordingensiske tømrer Jakob Munkgaard Sørensen og murer Lukas Grummesgård Kristensen. Begge elever er fra Herningsholm Erhvervsskole og Gymnasier, og begge endte på en femteplads og fik hver en såkaldt Medallion for Execellence.
Noget større end DM
Med i Gdansk var også uddannelsesleder fra tømreruddannelsen på Herningsholm Erhvervsskole, Jesper Nielsen. Han kom hjem allerede søndag og kunne berette om en fed tur til Polen.
- Det er noget større, end DM i Skills, lyder hans indledende kommentar, inden han uddyber:
- De ydre rammer dernede, var virkelig gode, og det er med til at gøre det til en god oplevelse.
Han fortæller, at de lokale deltagere selvfølgelig havde håbet på en medalje af guld, sølv eller bronze, men i kampen mod den europæiske elite, kunne det desværre ikke blive sådan.
- Ud af de 21 danske deltagere kom 14 hjem med medaljer, og det er faktisk rigtig flot. Jeg synes også, det gik godt, og de fleste var glade og tilfredse, siger han.
God stemning
Fra Herning-skolen deltog også Asker Jaedicke Christiansen, der sluttede på en ottendeplads. Han oplevede, at der ikke helt var styr på nogle af konkurrencerne, hvilket gav problemer for ham og de andre industriteknikere. På trods af det, er han stadig meget begejstret for at have været med.
- Det var mega fedt. Der var en god stemning dernede, siger Asker Jaedicke Christiansen.

What a wonderful world
Sidste lokale deltager var Signe Gundlach Nielsen. Hun er født og opvokset i Herborg. Hun bor nu i lejlighed i Videbæk, da hun siden maj har arbejdet som sosu-assistent på Plejehjemmet Bakkely i Videbæk. Hun blev nummer seks ved EM, hvor hun som dansker havde det benspænd foran sig, at hun skulle performe på engelsk, så dommerne kunne følge med - og performe, det gjorde hun, da hun blandt andet sang et Louis Armstrong-nummer for at få smilet frem hos den »ældre plejehjemsbeboer«, som altså var en skuespiller, der skulle hjælpe med at tjekke, hvad Europas bedste elever kan.

Bedste resultat
Samlet set er der tale om det bedste danske resultat i EuroSkills, der i år er blevet afholdt for ottende gang. Det skriver organisationen SkillsDenmark, der arrangerer det årlige danske mesterskab, i en pressemeddelelse. Danmark kom på en samlet 7.-plads ud af de 32 deltagende lande.
Danmark vandt sølv i kategorierne bygningssnedker, tjener, personvognsmekaniker, bager og gulvlægger. I fagene karosseritekniker, møbelsnedker og autolakerer blev det til bronzemedaljer til Danmark. I alt 21 danskere fordelt på 20 fag deltog i konkurrencen, som afholdes hvert andet år.

Herning næste gang
Næste gang er i 2025, hvor Herning er vært. Det betød også, at Henrik Kjeldsen, der er direktør for Euroskills Herning 2025, var til stede ved EuroSkills sammen med ni kolleger fra 2025-arrangørerne. EM er ikke bare en konkurrence. Det er 38 individuelle europamesterskaber med op mod 700 deltagere og op mod 100.000 gæster. Det er en stor og kompleks opgave at forberede, og derfor trak udsigten til værdifuld læring i det polske den store danske delegation til Polen.
- Det er det helt perfekte uddannelsesforløb for vores organisation og vores samarbejdspartnere, at vi har mulighed for - én til én - at se den opgave, vi også selv skal løse. Vi har fået mulighed for at spejle os i, hvordan andre har gjort og notere, hvad vi skal huske, og hvad vi gerne vil gøre anderledes, fortæller Henrik Kjeldsen.
Han peger på, at han særligt har hæftet sig ved, at aktørerne, der oplevede eventen i Polen, er taget hjem med en aha-oplevelse.
- De forstår, hvad det er, EuroSkills går ud på. Det har også betydet, at der er dukket nye ideer op. Der er opstået en fælles forståelse for, at Danmark skal udnytte det kæmpe potentiale, der er i at være værter for EuroSkills i 2025, siger Henrik Kjeldsen.
Kæmpe dansk opbakning
Med oplevelsen frisk i hukommelsen glæder Jesper Nielsen sig da også til, at det om to år ikke er Gdansk, men derimod Herning der skal skabe rammerne om Euroskills.
- Det hele var rigtig godt, men jeg tror også på, at der er nogle ting, vi kan gøre bedre, siger han og nævner blandt andet de meget lange ceremonier i begyndelsen og slutningen af begivenheden.
- De var simpelthen trukket for langt. Afslutningsceremonien var fem timer lang, og hvis man kommer en time eller halvanden før for at få en plads, er det meget lang tid, siger uddannelsesleder fra tømreruddannelsen på Herningsholm Erhvervsskole.
Uddannelseslederen er til gengæld ikke i tvivl om, at de danske deltagere nok skal være klar til 2025. Noget tyder på, at også tilskuerne nok skal være klar.
- Jeg er overbevist om, at der var flere danske tilskuere, der heppede på de danske deltagere, end der var polske. Det siger egentlig en del. Der var en kæmpe opbakning, siger han
Indlæser debat