Blå blink på overarbejde: Brandfolk havde travlt med brand ved Sunds, da bil pludselig brød i flammer på motorvejen ved Vildbjerg

To stationer måtte rykke ud med en times mellemrum

29. november 2019, 08.11

En bil brød torsdag aften i flammer ved Vildbjerg. Det var aftenens anden brand. Foto: Holck-Photo

HERNING/SUNDS/VILDBJERG Brand & Redning MidtVest fik torsdag aften lov til at demonstrere korpsets fulde styrke, da to næsten samtidige brande sendte brandfolkene på opgaver fra både stationerne i Herning og Aulum.

Med cirka en times mellemrum og med en afstand på 23 kilometer i mellem sig var det først en markbrand ved Sunds og siden en bilbrand ved Vildbjerg, der gav Brand & Redning MidtVest sved på panden.

- Ja, vi rykkede ud til halmbranden cirka 19.30, fortæller indsatsleder Peter Kristensen.

- En landmand havde besluttet sig for at brænde halmdækket fra kartoffelhøsten af. Og det må han sådan set også godt. Han var desværre bare ikke klar over, at det ikke må ske efter mørkets frembrud - og at man selv hele tiden skal være til stede. Og sådan noget vådt halm ryger helt vildt, så nogle naboer slog alarm, fortæller indsatslederen om aftenens første brand, der ikke får noget efterspil for landmanden.

- Han var ikke klar over reglerne - og var meget brødebetynget. Og han var hurtig til at komme ud og hjælpe os med nogle entreprenørmaskiner, hvilket var en stor hjælp. Og så foretrækker jeg altså at gå ud med oplysning frem for at dunke folk oven i hovedet. Også fordi det ikke var mere alvorligt end som så.

Gnavende mus

Cirka en time inde i slukningsarbejdet ved Sunds gik alarmen igen.

Denne gang var den gal ved Vildbjerg. En bil stod i flammer i nødsporet på motorvejsafkørslen ved Vildbjerg nær Trehøjevej.

- Og da man lovmæssigt skal sende den nærmeste styrke, blev det folkene fra stationen i Aulum cirka ti kilometer derfra, der måtte tage den. Vi var 23 kilometer væk, fortæller Peter Kristensen.

- En opmærksom familiefar havde lugtet noget i kabinen og mærket en smule røg, da han kom kørende på Holstebromotorvejen, fortæller indsatslederen om aftenens anden brand.

- Og han var snarrådig nok til at køre af ved afkørslen og ind i nødsporet, hvor han fik ringet til os. Han var alene i bilen og nåede kun lige at få reddet et par fine autostole ud af bilen. Resten udbrændte totalt, siger Peter Kristensen, der ikke kan fortælle meget mere om årsagen.

- Det finder man aldrig ud af i sådan en situation. Det kan være defekte brændstofledninger eller en kortslutning. Her i den kolde tid ser man også tit, at mus kan finde på at kravle op i motorrummet - fordi der er lunt - og begynde at gnave i ledninger og isolering. Det kan også forårsage brand. Det vigtigste er, at der kun skete materiel skade. Føreren var selvfølgelig lidt rystet, men han blev hentet af sin kone, og vi fik slukket branden, fortæller indsatslederen oven på en travl aften for Brand & Redning MidtVest.

Aftenens første brand brød ud ved en mark nær Sunds, hvor en landmand ikke havde helt styr på reglerne for halmafbrænding. Foto: Holck-Photo