Top-topskatten bør skrottes

Udgivet:13. marts 2023, 11.35

Læsetid:2 minutter

Jacob Ravn. Foto: PR-foto

Af Jacob Ravn skattepolitisk chef i Dansk Erhverv

ØKONOMI SVM-Regeringen har store ambitioner om at skabe forandringer. Særligt på skatteområdet er der langt op til store ændringer, herunder på skattetrykket for de danskere, der er betaler topskat.

Selv om vi i Dansk Erhverv helst så, at topskatten blev helt fjernet, så er det skridt i den rigtige retning, at skattesatsen for indtægter mellem 618.400 og 750.000 kroner bliver sat ned fra femten procent til 7,5 procent.

Men der er en bagside af enhver medalje. I dette tilfælde er det såkaldt top-topskat, som vil ramme dele af dansk erhvervsliv ganske hårdt. Helt nye tal fra Skatteministeriet viser, at ud af de 8600 danskere, som tjener mere end 2,5 millioner om året, så kan 3.800 styre udenom. Dermed smuldrer hele grundlaget for top-topskatten.

Årsagen til, at det ifølge Skatteministeriet er muligt for så mange at undgå top-topskatten, er, at 2.500 er hovedaktionærer, mens 1.300 er selvstændige. Hovedaktionærer kan trække løn over 2,5 millioner kroner ud som udbytte, mens selvstændige kan lade ekstra store overskud blive i virksomheden. Disse forhold vil nødvendigvis give et langt lavere provenu, end de 700 millioner, som der var lagt ud med fra start.

Top-topskatten var fra dag ét en dårlig idé. Man lægger en endnu større byrde på mennesker, hvis skuldre allerede i forvejen bærer det tungeste læs.

Det vil også for eksempel gøre det endnu sværere for danske virksomheder at få fat i de bedst egnede topchefer fra udlandet. Det øger desuden risikoen for, at dygtige danskere flytter til udlandet for at arbejde, bo og betale skat.

Nu viser nye så tal, at næsten halvdelen af de potentielle top-topskatteydere kan undgå skatten. Dermed bliver der langt mindre end først antaget i statskassen, og det kan meget vel ende så lavt, at man roligt kan stille spørgsmålstegn ved, om der er tale om en skat, som ikke reelt kommer til at tjene andet formål end at genere en lille gruppe hårdtarbejdende mennesker og erhvervslivet.

I Dansk Erhverv mener vi derfor, at top-topskatten bør skrottes helt.

Indlæser debat