Sådan kan EU mindske din elregning

11. januar 2022, 11.48

Stine Bosse. Foto: PR-foto

STRØM Flere borgere i Danmark oplever for tiden kraftigt høje priser på strøm. Det er noget, man i høj grad mærker som husholdning og et godt eksempel på, hvordan europæiske og globale spil kan få meget håndgribelige konsekvenser for os.

Danmark er en del af et større energimarked. Vi handler strøm på kryds og tværs med andre lande. Når efterspørgslen efter energi (naturgas, solenergi, vandkraft, a-kraft og så videre) bliver større, eller udbuddet af energi bliver mindre, ja så oplever vi de stigende priser.

Og lige nu er det især den manglende naturgas, der presser prisen. Lytter man eksempelvis til interesseorganisationen Dansk Energi, lyder det helt tydeligt: »Den primære årsag til de stigende elpriser er, at prisen på den fossile naturgas er mere end tidoblet siden sidste efterår«.

Rusland har kort sagt mindsket udbuddet af fossil gas til Vesteuropa. Men vi kan gøre meget, så det ikke bliver Putin, der i så stort omfang ender med at være herre over vores elregning - bizart som det lyder.

Vi kan omstille os hurtigere til brug af vedvarende energi, herunder vindmøller, solenergi og vandkraft, ligesom vi kan øge målene for energieffektivitet, så vores huse eksempelvis isoleres bedre - og energiforbruget bliver mindre. Vi kan bruge flere af vores EU-midler på at støtte de såkaldte inter-connectorer (de store »motorveje« for strøm mellem EU-lande), så vi binder det europæiske elmarked sammen. EU-Kommissionen har desuden netop defineret A-kraft og naturgas som grønne teknologier. Men præmissen skal bl.a. være, at man går fra kulkraft til gas, når investeringerne foretages - og det er fornuftigt nok. Vi bør presse på for, at især naturgas bliver en meget kort overgangsteknologi. På den måde kan vi skabe et grønt scenarie, hvor vi hurtigt får CO2-udledningen i bund, og det er netop dét en energi-union i EU også kan formå.

Alt i alt er der derfor behov for et stærkt fælles samarbejde om en grønnere fremtid i EU. Det er ikke mindst til gavn for din elregning.

Indlæser debat