DET ER DIT VALG - KV21

Partihopperi er et demokratisk problem

18. oktober 2021, 13.58

Peter Nowack. Foto: PR-foto

PARTISKIFTE Fra November 2019 til februar 2021 har 11 politikere forladt deres parti i Folketinget. Nogle for at blive løsgængere, andre er i dag i andre partier.

Det er svært at afgøre, om de mange partihop skyldes personlige ambitioner, personlige karriereplaner eller helt andre forhold.

Nogle af de afhoppede politikere påstår, at de er i deres gode ret til at fortsætte i Folketinget, selv om de har brudt med deres gamle parti, fordi de har fået et højt personligt stemmetal.

Lars Løkke vil for eksempel ikke nedlægge sit folketingsmandat, fordi hans personlige stemmetal ved sidste Folketingsvalg lå lige over 40.000.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om han selv ved sidste valg har sat alle sine valgplakater op, uddelt sine flyers og skrevet sine egne taler.

Nej vel. Det har han helt sikkert ikke.

I Folketinget er der endvidere adskillige eksempler på, at nogle medlemmer skifter parti flere gange, selv om de også er løsgængere ind i mellem deres partibesøg.

Lige så slemt ser det ud i landets kommuner.

Erfaringerne blandt byrådspolitikere i hele landet viser, at det er meget almindeligt, at næsten syv procent af de 2300 valgte, der sidder i et byråd, skifter parti i løbet af en valgperiode. Det drejer sig altså om 150 medlemmer, der svigter det parti, der har sørget for, at de er blevet valgt ind.

Men det viser sig ofte, at det er svært for afhoppere at blive valgt ind igen, hvis det er det, man ønsker.

Det er oftest de første to år i en byrådsperiode, der er højsæson for partihopperi. Når et nyt valg nærmer sig, holder man sig da selvfølgelig gode venner med de partikammerater, der vil hjælpe én i valgkampen.

Siden 2017 har næsten alle partier oplevet, at et eller flere byrådsmedlemmer er stukket af.

Hvordan ser det så ud i Herning? Jo, her er fem ud af 31 byrådsmedlemmer hoppet væk fra det oprindelige parti. Det svarer til 16 procent.

Alle fem vil sikkert forsøge at retfærdiggøre deres brud med det oprindelige parti, men i hvert enkelt tilfælde ville det mest rigtige være at overlade pladsen til første-suppleanten.

Moralsk hæfter en underskreven vælgererklæring i min optik. Også mundtlige aftaler skal selvfølgelig overholdes i politik.

Medlemmerne i SF-Herning har valgt at opstille 12 byrådskandidater, og jeg er sikker på, at vi alle ønsker at kæmpe sammen i partiet ud fra vores kommunale partiprogram.

Jeg vil i byrådet især kæmpe for klimaet, børn og unge, ældre og andre udsatte grupper, gode forhold for erhvervslivet samt flere almennyttige boligbyggerier.

Den såkaldte bydelsskole på Holtbjerg skal selvfølgelig nedlægges, og eleverne her skal placeres på den nærmeste folkeskole, samtidig skal autisterne flyttes hen på den folkeskole, hvor de vil få det bedst.

Det tog fire år at få Det Blå Rum ved Fuglsang Sø op at stå. Indtil videre har det i 10 år været ønsket at få udvidet Nordvest Hallen. Det må også snart lykkes. Der er behov for et samlingssted for parasporten.

Indlæser debat