Store planer offentliggjort: Landbrugsskolen får ny placering - og nyt navn

Agroskolen flytter fra Hammerum til Herning og bygger ny skole på Svanekevej. Skolen foretager samtidig et navneskifte

Udgivet:22. april 2022, 09.53

Læsetid:3 minutter

Pilen angiver, hvor landbrugsskolen nye hovedkvarter skal ligge i Herning - på Svanekevej ved siden af det kommende håndværkskollegium, den runde bygning. Mod vest er der udsigt over Lillelund Engpark, mens resten af Herningsholms compus-området ligger mod øst. Illustration: Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier

1 år siden

HERNING Planlægningen af fremtidens landbrugsskole er i fuld gang, og nu ligger Agroskolens nye placering fast. Landbrugsskolens nye hovedkvarter skal opføres for enden af Svanekevej i Herning med udsigt over Lillelund Engpark og direkte nabo til BRFFondens nye håndværkskollegium. Det oplyser Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier i en pressemeddelelse.

Planerne blev i går offentliggjort på et møde på Herningsholm med deltagelse af blandt andre borgmester i Herning Kommune Dorte West (V), borgmester i Ikast-Brande Kommune Ib Lauritsen (V), borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune Hans Østergaard (V) samt repræsentanter fra landbruget.

En bynær placering

Byggeriet får dermed adresse tæt på Lillelundvej og Herningsholms eksisterende campusområde, hvor eleverne blot vil være et stenkast væk fra andre unge på erhvervsskolens flere end 30 ungdoms- og erhvervsuddannelser i Herning.

- En bynær placering betyder, at eleverne kommer til at være en del af et stærkt uddannelsesmiljø i Herning. Det bliver en landbrugsskole i naturen og byen - for sig selv og sammen med andre. Flytningen skal bidrage til at bryde med silotænkning og skabe samarbejde på tværs af uddannelser, lyder det i pressemeddelelsen fra Allan Kortnum, direktør for Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier, som Agroskolen er en del af.

Illustration: Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier

Landbrugsskolens elever kommer også til at sove godt på skolen. Som en del af en større renovering af skolehjemmet i Herning får de deres egen afdeling. Samtidig udvides det samlede antal sengepladser fra 180 til 230. I området bygges også en ny café, som alle elever på Herningsholm vil få glæde af.

- Den nye landbrugsskole ligger som en spydspids for en ny overordnet helhedsplan for Herningsholm, der bygger videre på skolens vision og sikrer sammenhæng mellem fremtidige udvidelser og renovering af uderum, nybyggeri og infrastruktur i området. Disse planer er vi snart klar til at melde ud, siger direktøren.

Nyt navn indføres gradvist

Det er første gang i 36 år, at en dansk landbrugsskole får helt ny indpakning. En god anledning til at nytænke landbrugsuddannelsen på alle ledder og kanter, siger forstander på Agroskolen, Jeppe Bomann.

Agroskolen kan også se frem til at få nyt navn, da den kommer til at hedde Midt- og Vestjyllands Landbrugsskole.

Agroskolen

Sidste gang, en dansk landbrugsskole byggede nyt hovedkvarter, var i 1986.

Den nye landbrugsskole bliver direkte nabo til det nye håndværkskollegium i Herning til 300 millioner kroner, som bliver opført af BRFFonden.

Agroskolen, som i hele sin godt 84-årige levetid har ligget i Hammerum, begyndte med at hedde Hammerum Landbrugsskole i 1938 i bygninger opført i 1928.

I 1999 blev landbrugsskolen fusioneret med landbrugsskolerne Borris og Kongensgaard ved Lemvig - og blev efter lukningen af landbrugsuddannelsen i Holstebro i 2019 til Midt- og Vestjyllands lokale landbrugsskole. Her blev det fælles navn Agroskolen født.

Agroskolen fusionerede med Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier i 2018.

Kilde: Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier

Det nye navn bliver indført gradvist over de kommende år og skal ses som et udtryk for, hvor vigtigt landbrugserhvervet er for området.

- Det bliver ikke bare spændende at tegne fremtidens landbrugsuddannelse, men også forme rammerne omkring den livsstil, det også er at tage en landbrugsuddannelse. Her skal være plads til både et aktivt undervisningsmiljø og sociale aktiviteter uden for almindelig skoletid - det skal også være fedt at bo på skolen, siger Jeppe Bomann i pressemeddelelsen.

Læs også
Begejstring over ny landbrugsskole: - Uddannelsen er inde i en omfattende udvikling Begejstring over ny landbrugsskole: - Uddannelsen er inde i en omfattende udvikling
Læs også
Begejstring over ny landbrugsskole: - Uddannelsen er inde i en omfattende udvikling

Siden fusioneringen med Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier i 2018 har alle ressourcer på Agroskolen været brugt på at sikre høj kvalitet på landbrugsuddannelsen og ikke mindst tid til at opbygge gode relationer med eleverne og landbruget.

- Derfor glæder vi os til at præsentere fremtidens landbrugsskole, der giver optimale muligheder for landbrugserhvervet i hele Midt- og Vestjylland, siger Jeppe Bomann.

Forventes at stå klar i 2025

Direktøren for Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier, Allan Kortnum, fortæller til Folkebladet, at forventningen er, at den nye landbrugsskole står klar i 2025.

- Det er mit bedste bud. Det er samme år som Euro Skills og håndværkerkollegiet. Nu kender vi placeringen, og så skal vi bruge et halvt til et år på at finde ud af, hvordan den skal se ud - og så tager det gerne et par år at bygge. Det gør det i hvert fald for os, siger direktøren.

Han oplyser desuden, at skolebygningen ved Agroskolen i Hammerum skal frasælges.

- Vi har 30 hektar landbrugsjord, og den fastholder vi. Det er jo landbrugselevernes værksted, siger Allan Kortnum.