Forklar mig, Venstre - hvad er det, I vil?

26. oktober 2020, 12.20

Mogens Jensen. Foto: Bax Lindhardt

MINK I det ene kritiske indlæg efter det andet har Venstre i disse dage prikket insisterende til regeringens strategi for aflivning af mink i kampen mod corona.

Det er for dyrt, må vi forstå. For usikkert, må vi forstå. For tarveligt og sparet over for minkerhvervet, må vi forstå.

Javel, ja.

I regeringen vægter vi nu engang folkesundheden meget højt.

Det har været med tungt hjerte og dyb medfølelse over for de uforskyldte danske minkavlere, at vi har besluttet at slå alle smittede minkbesætninger og farme inden for en radius af en smittet farm på 7,8 kilometer ned.

Men situationen omkring covid-19 er alvorlig. Meget alvorlig.

Derfor lytter jeg og regeringen meget nøje til de anbefalinger, vi får fra vores sundheds- og veterinærmyndigheder. Det er det ansvarlige at gøre i en situation, hvor covid-19 igen har fået sit tag i Danmark og resten af Europa. Og så sent som torsdag aften fremhævede Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, smittespredningen på minkfarmene som én af myndighedernes allerstørste bekymringer netop nu.

Derfor skal vi gøre alt for at bremse smitten.

Det synes Venstre at være enig i. I et ellers kritisk brev om regerings strategi for mink lød det: »Danskernes sundhed har førsteprioritet«. Enig. »Og vi skal tage alle de initiativer, der er nødvendige, for at sikre, at pandemien slipper sit tag i Danmark«. Enig igen.

Men er Venstre egentlig enig med sig selv i det?

I denne avis fredag finder europaparlamentariker i Venstre Asger Christensen det eksempelvis »groteskt« og »uden solidt fagligt grundlag«, at farme tæt på smittede farme også slås ned.

Til det må jeg bare sige, at Statens Serum Institut og Københavns Universitet, som har rådgivet regeringen om beslutningen, fastslår, at »effekten af aflivning af smittede farme vurderes begrænset, hvis man ikke kan nå at aflive minken, inden der er sket udbredt smittespredning inden for farmen«. Med andre ord: Kom virus i forkøbet. Det er vi er nødt til.

Venstre vil, må man forstå, have en anden strategi for bekæmpelsen af covid-19 i minkene. Men hvilken? Det står indtil videre ubesvaret hen.

Det tætteste på en flig af et forslag er fra partiets fødevareordfører Erling Bonnesen, der siger, at strategien skal være »mere skarp«.

Men Venstre er ikke kommet med noget forslag til en anden strategi.

Hvad vil I?

Jeg mener, at situationen her er alt for alvorlig til at slå politisk plat på.

Der er fredag 23. oktober smitte på 142 minkfarme i Danmark, og tallet stiger dag for dag.

Mink er stærkt modtagelige over for corona, og det er påvist, at de kan føre smitten videre til mennesker. Det er også påvist, at virusset i mink muterer, og Statens Serum Institut vurderer, at det i værste fald kan betyde, at den vaccine, vi alle venter på, kan ende med at være harmløs og ubrugelig over for virus fra mink.

Det rædselsscenario tager regeringen meget alvorligt. Gør Venstre?