Dødskamp i Gludsted Plantage: Kronhjorte blev viklet ind i hinanden

To store kronhjorte blev viklet ind i hinanden og endte begge med at dø efter en lang kamp

26. november 2019, 10.08

Et voldsomt syn. De to store kronhjorte havde været i kamp, men blev viklet ind i hinanden, da den ene havde noget kreaturhegn siddende i sit gevir. Sporene i skovbunden viser, at den ene kronhjort er død noget senere end den anden. Foto: Naturstyrelsen

GLUDSTED Det var ikke et kønt syn, der mødte en lokal sommerhusbeboer, da vedkommende i efteråret var på tur i udkanten af Gludsted Plantage.

I skovbunden lå to store såkaldte kapitale kronhjorte, som begge var døde.

Naturstyrelsen fortæller, at deres gevirer var viklet sammen og låst fast af adskillige meter glat kreaturhegnstråd, som den ene hjort sikkert har haft siddende i geviret inden slåskampen. Skovbunden var flere meter rundt om hjortene pløjet op, hvilket formentlig er tegn på en ganske langvarig slåskamp og senere dødskamp.

Den ene kronhjort havde tydeligvis været død i længere tid end den anden. Spor viste, at den kronhjort, der døde sidst, havde forsøgt at slæbe af sted med den anden.

Kreaturhegn

Skovfoged Niels Toftegaard Jensen fortæller, at det indimellem hænder, at hjortene får noget viklet omkring deres gevir, men at to kronhjorte i forbindelse med en kamp er blevet viklet sammen og siden døde, er et meget sjældent syn.

- Det er ikke noget, jeg har oplevet i den tid, jeg har været her, fortæller Niels Toftegaard Jensen, der har været ansat i Naturstyrelsen siden 1998.

Det er ganske almindeligt, at hjorte får viklet ting ind i deres gevir.

Nogle gange lykkes det dem at få det ud igen, andre gange gør det ikke.

Naturstyrelsen oplyser, at der er tale om kreaturhegn, som er opstillet uden for plantagen i forbindelse med landbrug, hvor det bruges til at holde heste eller kreatur inde. Det hænder, at krondyr i panik løber kreaturhegn ned og slæber hegnstråd ind i skovene, fordi de får tråden omkring et ben. Tråden kan således senere være til fare for hjortene under brunstperioden om efteråret.

Det går ofte hårdt for sig, når store kronhjorte kommer op at toppes under brunsten i september og oktober. Til tider kan stridighederne ende dødeligt, men som regel kun for det ene dyr. Når der som i dette tilfælde pludselig blandes hegnstråd ind i opgøret, så er sagen dog anderledes.

Der er altså tale om en meget uheldig situation, som heldigvis kun sker meget sjældent.

Skovfoged Niels Toftegaard Jensen kommer dog med en opfordring.

- Det her er en påmindelse om, hvad der kan ske, hvis der ligger sådan noget tråd og roder.

Kampen mellem to kronhjorte i brunst kan godt ende dødeligt, men det sker som regel kun for det ene dyr.