Ukrainefond: Vi fortsætter den danske støtte til Ukraine

Udgivet:24. marts 2023, 12.28

Læsetid:2 minutter

Mogens Jensen. Foto: PR-foto

3 måneder siden

UKRAINEFOND Danmark er et af de lande - vores lille størrelse taget i betragtning - der bidrager allermest til Ukraines kamp mod Rusland og sidstnævntes ulovlige og barbariske invasion af deres naboland. Det kan vi som danskere være stolte af, og vi skal blive ved med at støtte alt, hvad vi overhovedet kan.

Det gør vi med Ukrainefonden. En bred aftale, som regeringen netop har indgået med SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige om at etablere en milliardstor fond, der rummer syv milliarder kroner i 2023 til krigen i Ukraine.

Fonden består af tre spor: Militær støtte, humanitær støtte og støtte til erhvervsindsatser.

Sidstnævnte giver danske virksomheder mulighed for at bidrage til genopbygningen af Ukraine, da fonden giver 400 millioner til erhvervsindsatser. Gode, vestjyske virksomheder kommer også til at bidrage. Grundfos, der har været i Ukraine i mange år, kan bidrage med genopbygning af kritisk infrastruktur, herunder vand og varme. Linka Energy, der allerede har fire biomasseanlæg i Ukraine, kan bidrage til genopbygningen af Ukraines infrastruktur med biomassefyrede halmanlæg indenfor forsyningssektoren. Jeg er stolt af, at midt- og vestjyske virksomheder hjælper i Ukraines kamp for fred og frihed.

Den militære støtte er prioriteret højest i fonden. Der afsættes intet mindre end 5,4 milliarder kroner til militær støtte i 2023. Den militære støtte er fuldstændig afgørende. Den barske sandhed er, at de modige ukrainerne kun kan vinde kampen mod Rusland med alt det materiel, de overhovedet kan få.

I fonden er der også afsat 1,2 milliarder kroner i 2023 til den humanitære indsats. Ligesom at støtte til den langsigtede genopbygning indgår i fonden. Det er både Ukraine og de østlige naboer, der får del i støtten.

Det gør mig usigeligt glad, at det er et bredt flertal i Folketinget, der tager ansvar og viser, at Danmark står helt og fuldt på ukrainernes side. Det vil vi blive ved med at gøre.

Indlæser debat