Tak til udlandet for at rose danske landmænd

17. september 2020, 13.12

Foto: Adobe Stock Photo

ANALYSE Som landmand er jeg vant til at skulle forsvare mit erhverv overfor omverdenen for eksempel nede i den lokale sportsklub. Det skyldes, at politikere, meningsdannere og såkaldte miljøorganisationer har bildt offentligheden ind, at dansk landbrug udgør et problem for både miljøet og klimaet.

Paradoksalt og tankevækkende nok storroses de samme danske landmænd samtidig af udlandet: Tidligere på sommeren kom det via en stor amerikansk undersøgelse frem, hvordan dansk landbrug hører til de mest klimavenlige af slagsen. Vores svineproduktion er endda nummer ét, når det gælder listen over de mindst CO2-udledende landbrugslande.

Nu viser en ny analyse, hvordan dansk landbrug har et særligt stærkt internationalt image i forhold til både bæredygtighed, dyrevelfærd og lav miljøpåvirkning. Den danske fødevareklynge hører simpelthen - lyder konklusionen fra vores eksportmarkeder - til de mest bæredygtige i verden.

Gad vide hvordan det er kommet dertil, at vi landmænd skal lægge ryg til så megen kritik herhjemme, mens vi er internationalt berømmet for eksempelvis et minimalt forbrug af pesticider og antibiotika samt vores evne til at mindske såvel udledninger som CO2-forbruget?

Om ikke andet bør corona-tidsalderen da have lært os noget om betydningen af en stor og stærk og endda miljø- og klimavenlig fødevaresektor her til lands. Mens store dele af samfundet har været nedlukket, har landmændene således knoklet for at sikre vores madforsyning. Mit eget beskedne bidrag gælder i alt 110 hektar rug, hvede og byg til rugbrød, franskbrød og øl samt spinat, som blandt andet kvalitetsbevidste asiater efterspørger.

Danske landmænd kan ranke ryggen og være stolte af deres indsats. Lidt anerkendelse på de hjemlige breddegrader ville være på sin plads.