Danmark skal kunne tage vare på vores egen og Europas sikkerhed

Udgivet:28. maj 2022, 08.31

Læsetid:1 minut

Carsten Kissmeyer. Foto: Steen Brogaard

Af Carsten Kissmeyer folketingsmedlem for Venstre

VALG 1. juni skal danskerne stemme om en afskaffelse af forsvarsforbeholdet, og Venstre anbefaler et klart JA. Venstre har længe ønsket, at vi fik en afstemning om forsvarsforbeholdet. Det er på tide, at vi tager stilling til, hvorvidt vi ønsker, at Danmark tager ansvar og har indflydelse, når det europæiske forsvarssamarbejde skal styrkes.

Vi står i en ny sikkerhedspolitisk situation, hvor det europæiske forsvarssamarbejde er i en rivende udvikling. Danmark skal være med til at bestemme, hvilken vej den udvikling skal gå. Det handler grundlæggende om, hvilket land vi ønsker at være: Venstre ønsker, at vi skal være et land, som tager ansvar og deltager i fællesskabet i stedet for at stå på sidelinjen uden indflydelse.

Fremover kommer amerikanerne ikke til at betale for Europas sikkerhed. Derfor skal EU være i stand til at løfte flere opgaver. USA og NATO har også sagt, at de ønsker et styrket EU-forsvarssamarbejde, der bidrager til sikkerheden i Europa og understøtter NATO. Afskaffer vi forsvarsforbeholdet, sender det et signal til vores allierede om, at Danmark er parate til at bidrage til, at EU kan understøtte NATOs arbejde.

Men forsvarsforbeholdet gør, at vi ikke har indflydelse på EU’s forsvarssamarbejde. I dag har Folketinget ikke mulighed for at beslutte dansk deltagelse i EU’s militære operationer. Selv hvis et flertal ønsker det, kan vi ikke være med i fredsbevarende aktiviteter. Det giver ikke mening.

Stemmer vi »ja«, får Folketinget mulighed for at bestemme, hvilke EU-ledede missioner der skal have dansk deltagelse. Vi får endda mulighed for at nedlægge veto og blokere for EU’s militære operationer.

En afskaffelse af forsvarsforbeholdet bevarer dansk suverænitet, men øger vores indflydelse i Europa. Derfor anbefaler Venstre at afskaffe forsvarsforbeholdet. Så Danmark kan bidrage til Europas og dermed vores egen sikkerhed.

Indlæser debat