Efter nedlukningen

18. marts 2021, 13.32

Knud Nielsen. Foto: PR-foto

POLITIK Foråret lurer lige om hjørnet, så lad os samles om nogle ønsker og stille nogle krav til vores politikere.

Vi skal have lukket Danmark op igen, jo før desto bedre. Børnene skal i skole, erhvervslivet skal i gang, så vi igen kan handle og få samfundet op i gear. Erstatningerne til minkfarmerne skal færdigudbetales og boet gøres op, så vi kan se, hvad den fadæse har kostede samfundet, og endelig skal statsministeren stå til regnskab for såvel udtalelser som lovbrud.

Udbetalingen af hjælpepakker er kun lige startet, og her halter regeringen desværre også bagefter, og resultatet vil utvivlsomt blive unødige konkurser grundet systemets træghed. Og lige rundt om hjørnet venter forhandlinger om den kommende genåbning. Der venter svære forhandlinger om den kommende miljøpolitik og klimarådets anbefalinger, og jeg er alvorligt bange for, at landbruget vil blive sorteper og ligesom minkerhvervet lide døden - her vil kampen dog blive noget længere og blodigere for slet ikke at tale om de økonomiske og menneskelige konsekvenser for det danske samfund.

Jo, vi ser ind i et forår, som vil skabe debat, og løsninger, som vil få vidtrækkende konsekvenser for danskerne.

Kommunevalget står ligeledes for døren, og det vil uden tvivl blive mere spændende her i Herning end sædvanligt. En ny borgmester skal vælges efter Lars Krarups retræte, Venstres tilbagegang på den landspolitiske scene vil uden tvivl også afspejle sig i kommunalvalgets resultat. Jeg håber inderligt, at borgerne vil afkræve politikerne svar på kommunens politiske retning: Er det mere borger og mindre kommune, eller vil man bruge pengene på en yderligere administrativ udvidelse?

Og tingene hænger sammen. Vi mangler stadig en plan for økonomien fra regeringens side; om hvem - og hvornår - skal der konkret betales tilbage for regeringens coronapolitik. Vi har ligeledes erfaret, at den menneskelige side af coronakrisen også har sat spor såvel for unge som ældre, både psykisk og fysisk. Så hvilke ting tager regeringen sig af, og hvilke ting bliver skubbet ud til kommunerne? Dette, og hvordan de hver især vil tackle opgaverne, mangler vi svar på.

Det vil uden tvivl blive vigtige spørgsmål i den kommende kommunale valgkamp, som borgerne skal tage stilling til. Der kommer en regning, og hvordan den skal betales samtidig med, at vi bevarer vores velfærdssamfund, medmenneskeligheden og omsorgen for dem, der er ramt af ulykke, sygdom eller handicap, bliver noget af det, vi skal håndtere efter nedlukningen.

Indlæser debat...