Bokseforbund lader russere komme tilbage i konkurrence

IBA ønsker ikke at blande sport og politik og lader russiske boksere komme tilbage trods krigen i Ukraine.

Udgivet:05. oktober 2022, 15.16

Læsetid:2 minutter

Russeren Umar Kremlev, der er formand for Det Internationale Bokseforbund, byder russiske boksere velkommen tilbage.

/ Ritzau /

KØBENHAVN Det Internationale Bokseforbund (IBA) meddeler, at boksere fra Rusland og Hviderusland kan komme tilbage i konkurrence, efter at de har været udelukket som en konsekvens af invasionen i Ukraine.

- IBA stemmer for at ophæve sin tidligere beslutning og lader boksere fra Rusland og Hviderusland komme tilbage i konkurrence i IBA-regi med øjeblikkelig virkning.

Det sker endda under eget flag og med egen hymne, skriver Reuters. Ved det seneste OL, hvor Rusland var udelukket som nation, kunne russiske atleter stille op under neutralt flag.

- IBA er af den overbevisning, at politik ikke bør have nogen indflydelse på sport. Derfor bør alle udøvere gives lige muligheder, skriver IBA i en pressemeddelelse.

Formanden for IBA er i øvrigt russeren Umar Kremlev, som blev genvalgt i september.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har flere gange udtrykt bekymring over måden, som Kremlev styrer IBA på.

Selv samme IOC har de seneste dage dog også fået opmærksomhed på ønsket om at få russiske atleter tilbage i konkurrence.

- Det handler ikke nødvendigvis om at få Rusland tilbage. Det handler om at få atleter med et russisk pas tilbage i konkurrence, hvis de ikke støtter krigen, sagde Thomas Bach til den italienske avis Corriere della Sera i sidste uge.

Bachs ønske har mødt kritik i nordiske lande, herunder Danmark.

- IOC står i et dilemma, og det forstår jeg selvfølgelig godt. Men det er bare for tidligt at åbne for det, sagde Danmarks Idrætsforbunds formand, Hans Natorp.

Formanden for Danmarks Bokse-Union, Lars Brovil, kalder udmeldingen fra IBA "uheldig".

Han vil nu diskutere eventuelt politiske konsekvenser med unionens repræsentantskab.

Boksning, der kæmper for sin eksistens i OL-regi, er på OL-programmet i 2024, men IOC har frataget IBA retten til at afvikle bokseturneringen i Paris samt den forudgående kvalifikation.

/ritzau/