Naturens Riges nye app brummer af besøgende

19. juni 2021, 12.11

Naturens Rige opdaterer den App, som borgerne kan finde rundt til seværdigheder og kulturhistoriskeværdier med. Foto: Pr-Foto.

RINGKØBING-SKJERN Det er godt fem år siden, at Ringkøbing-Skjern Kommune lancerede app-guiden Naturens Rige. Og selv om kulturhistorien og naturens rigdom ikke har ændret sig radikalt i mellemtiden, er appen forældet. Derfor lanceres nu en ny Naturens Rige-app, der på en enkel og let overskuelig måde giver brugeren kort og information om kulturhistoriske seværdigheder og naturperler.

- Vi har lyttet til brugerne og forenklet appen, siger Anne-Marie Gintberg, der som GIS-koordinator i kommunen har stået i spidsen for udviklingen af appen og faciliteret, at kollegerne i afdelingen for Kultur, Natur og Fritid samt Ringkøbing-Skjern Museum, Trap Danmark og Historisk Atlas har fyldt data på.

Appen er delt op i »Friluftsliv på land« og »Friluftsliv på/i/ved vand« og er ifølge Anne-Marie Gintberg tænkt som et redskab til, at man kan komme ud i kommunen og få information om, hvad det er, man går forbi.

Vil involvere brugerne

Appen har en brummefunktion, så man bliver gjort opmærksom på det, når man går forbi steder af væsentlig interesse.

- Hvis man bruger webkortene og ikke offline-kortet, har slået brummefunktionen til under »Indstillinger« og har appen tændt, vil telefonen vibrere, når man passerer et sted med natur- eller kulturhistorisk særpræg, og så kan man læse mere om stederne - i kortere træk fra Historisk Atlas eller mere i dybden med links til Trap Danmark, fortæller Anne-Marie Gintberg.

- Netop det med at telefonen kan blive i lommen, er en fordel, for elektronikken skal hjælpe os til at opleve kommunen, men den skal ikke have det fokus, den nemt får, hvis man skal gå rundt med telefonen fremme.

Informationerne på appen vil løbende blive opdateret. Ud over fortællingerne inkluderer de turforslag, regler for sejlads i å og på fjord samt praktisk info om faciliteter som offentlige toiletter og shelters.

Også Ringkøbing-Skjern Museums kultur- og naturvejleder, Sabine Jensen, peger på, at det nogle gange kræver noget »ekstra« at trække folk ud i nye områder:

- Vi kunne jo se det i februar og marts, hvor folk virkelig tog imod konceptet, hvor vi hver weekend markerede »Wild West Walk ’n’ Run«-ruter med små røde flag og sørgede for at informere om, hvad man kunne se undervejs på turen, fortæller hun.

I kommentarsporet på den tilhørende Facebook-side var der da også adskillige bemærkninger fra folk, der havde været på tur i en skov eller plantage, som de troede, de kendte ud og ind - og hvor de alligevel var blevet guidet til nye ukendte hjørner.

Skal understøtte gåkulturen

- Gåkulturen er vokset helt vildt i denne coronatid, og nu kan gåturen udvides med endnu et lag. Kulturhistoriske og andre interessante steder vil få mobilen til at »brumme« og give mulighed for, at man kan blive lidt klogere på omgivelserne, måske endda på den vante hundeluftetur, siger Sabine Jensen og tilføjer:

- Jeg håber, at brummefunktionen kan vække nysgerrighed - og at den kan gøre det sjovt at komme ud og gå på opdagelse nye steder.

Det håb er hun ikke alene om at have:

- Man skal betragte Naturens Rige-appen som en guide eller en lettilgængelig form for formidling, som man nemt kan tage med sig og som man kan vælge at bruge i det omfang, man har lyst til, siger Anne-Marie Gintberg.