Standpunkt: En sort mandag

2. september 2020, 11.19

Vibeke Larsen. Foto: Flemming Hansen

Vi har indledt denne uge med en sort mandag på mange arbejdspladser i området.

Flere lokale virksomheder måtte afskedige medarbejdere. Som konsekvens af corona-krisen og ophøret af regeringens hjælpepakke-ordning og lønkompensation, som udløb mandag.

Forleden skrev vi, at Jysk Aluminium Industri måtte fyre 26 medarbejdere. Og flere små og mellemstore virksomheder er i en tilsvarende situation og må afskedige på grund af manglende ordrer, aktivitet eller eksport.

Alene i løbet af ugens to første dage har vi i Folkebladet berettet om fyringer i mandags hos tre markante aktører i det lokale erhvervsliv.

Veldrevne og velfungerende virksomheder, der for blot et halvt år siden havde godt gang i hjulene og optimistisk tro på fremtiden. Og for hvem afskedigelser normalt er en sjældenhed.

66 afskedigelser i MCH Messecenter Herning. Hvor al aktivitet forsvandt, da Danmark lukkede ned medio marts, og forsamlingsforbud og restriktioner blev indført.

20 afskedigelser hos Bravo Tours. Hvor stort set al aktivitet forsvandt, da der blev indført skærpede rejsevejledninger og forbud mod rejser til skiftende destinationer.

25 afskedigelser hos Egetæpper, hvor særligt salget af tæpper til hoteller, casinoer og krydstogtskibe forsvandt, da verdens oplevelsesindustri og turisme gik i stå.

Læs også
Egetæpper efter 25 fyringer: For kort tid til nye beslutninger
+Abonnement

Det er bekymrende læsning og triste nyheder. For de berørte medarbejdere og deres familier. For virksomhederne, kollegerne, ejerne og ledelserne. Og for området.

Mange steder er der fortsat meget lavt eller intet blus, så virksomheder og ansatte har stadig brug for hjælp.

I den forbindelse kritiserede Egetæpper-direktør John Vestergaard og Bravo Tours-direktør Peder Hornshøj med rette i Herning Folkeblad i går, at det først i allersidste øjeblik blev besluttet og meldt ud, hvilke dele af hjælpepakken, der kunne fortsætte og hvordan. Og at det var alt for sent, at der natten til mandag blev landet en ny trepartsaftale til at afbøde nogle af fyringerne.

De peger på, at de dermed ikke har haft nogen som helst reel chance for at nå at finde ud af, om de nye muligheder kunne anvendes hos dem. Så de i mandags kunne have undgået eller reduceret antallet af fyringer - eller udskudt beslutningen, til vi ser, om situationen ændrer og forbedrer sig.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) afviste i aftes i tv kritikken, som er rejst fra flere sider. Han fastholder, at fordi parterne langt fra var enige, så kunne eksempelvis aftalen om arbejdsfordeling ikke være faldet på plads før natten til mandag.

Et besynderligt argument, synes jeg.

Regeringen har for flere måneder siden besluttet, at 31. august skulle være skæringsdato for den eksisterende lønkompensation og hjælpepakker.

Så havde det vel været muligt i fornuftig tid at gå i gang med og nå frem til, hvilke ordninger der skulle afløse i en ny periode og få det meldt ud i fornuftig tid inden skæringsdatoen.

Det er jo ikke sådan, at erhvervslivet og organisationerne efterlyser ugers varsel eller tilløb.

Hos Egetæpper er John Vestergaards melding, at havde man da bare op til weekenden kendt modellerne, så havde man haft en chance for at sætte sig ind i, om de kunne anvendes, inden man mandag morgen ellers skulle i gang med opsigelsessamtaler.

Et beskedent og yderst rimeligt ønske, synes jeg. Som måske kunne have gjort en væsentlig forskel for virksomhederne og for nogle af de mennesker, der nu står med en fyreseddel.

Læs også
555 afledte job: MCH-nedtur rammer bredt i Herning-området
+Abonnement
Læs også
Standpunkt: Vi kan ikke undvære MCH