Søren Taaning skal være rektor for kunstuddannelse: Spændende at forme unge kunstnere

Medstifter og kunstnerisk leder af Deep Forest Art Land Søren Taaning bliver ny rektor på Det Jyske Kunstakademi i Aarhus

Udgivet:04. august 2022, 12.54

Læsetid:3 minutter

Medstifter og kunstnerisk leder af Deep Forest Art Land Søren Taaning bliver ny rektor på Det Jyske Kunstakademi i Aarhus. Foto: Toke Hage

Tobias Tange Jepsen
Journalist| toj@herningfolkeblad.dk

DØVLING 1. september 2022 tiltræder Søren Taaning som ny rektor på Det Jyske Kunstakademi, efter Judith Schwarzbart har valgt at søge nye udfordringer.

Søren Taaning har mange års erfaring med kunstnerisk og organisatorisk ledelse, senest som leder af Dansk Talent Akademi i Holstebro. Her har han siden 2016 stået i spidsen for udviklingen af en ny fælles platform for fem kunstneriske uddannelser. Og nu skal han lede Det Jyske Kunstakademi i en spændende tid med flytning til nye fysiske rammer.

- Søren Taaning kommer med en for os helt rigtig baggrund - særligt nu, hvor vi står over for en flytning til et helt nyt hus på Sydhavnen. Og vi glæder os til at se, hvad fremtiden byder med ham i spidsen, siger bestyrelsesformand Katja Bjørn.

Læs også
<span>Støtte til udvidelsesprojekt:</span> Skovsnogen får 10 millioner <span>Støtte til udvidelsesprojekt:</span> Skovsnogen får 10 millioner
Læs også:
Støtte til udvidelsesprojekt: Skovsnogen får 10 millioner

Og Søren Taaning ser også frem til komme til akademiet i Aarhus.

- Det er attraktivt at få det her job, hvor man kan være med til at forme nogle af de unge kunstnere, der er herhjemme, siger han.

Han forventer også, at det generelt bliver spændende at omgive sig med den næste generation af kunstnere.

- De har jo nogle helt andre referencerammer og ser anderledes på tingene. Så på en måde er jeg jo også lidt tilbage på skolebænken igen, siger den nye rektor.

Vil åbne sig for byen

Siden 2016 har Søren Taaning været leder af Dansk Talent Akademi i Holstebro, og den lokale kunstner drager da også mange paralleller mellem den stilling og den nye stilling i Aarhus.

- I Holstebro har vi virkelig åbnet os op i forhold til byen, så mange rundt omkring i byen kender talentakademiet, og det er man også i gang med her med den nye bygning i et helt nyt kunstkvarter, forklarer Søren Taaning.

Han mener også, at der faktisk er mange gode muligheder for, at man kan få succes med den mission i Aarhus. Blandt andet på grund af den udvikling, byen har gennemgået de senere år.

- Der er virkelig sket noget spændende i Aarhus. Man er begyndt at markere sig meget mere på kulturturisme, og her er et kunstakademi en helt naturlig samarbejdspartner, mener den kommende rektor.

Han har også indtrykket af, at der er en helt anden forståelse for kunsten i dag, end hvis man sammenligner med dengang, han selv blev uddannet. Efterspørgslen er altså til stede.

Ud over at åbne sig op for byen går Søren Taaning også meget op i, at Det Jyske Kunstakademi skal være et godt sted at gå i skole - også i de timer, man ikke nødvendigvis bruger i klasseværelset.

- Jeg har virkelig oplevet her i Holstebro, hvor meget det betyder med rammerne uden for timerne. Derfor er det også vigtigt for mig at skabe et godt miljø både socialt og kreativt, forklarer han.

Godt for Skovsnogen

Søren Taaning er uddannet billedkunstner fra det Kongelige Danske Kunstakademi i København (1995-2001) samt cand.scient.pol. fra Aarhus og Københavns Universitet (1990-1995). Med den nye stilling vender han også mere tilbage til det, han egentlig brugte sin uddannelsestid på i sin tid.

- Før har jeg jo beskæftiget mig med flere forskellige kunstformer. Nu kommer jeg lidt mere "hjem" og kan fordybe mig mere i det igen, forklarer han.

De fleste lokale vil nok kende Søren Taaning fra hans arbejde i Deep Forest Art Land, der lokalt mest er kendt som Skovsnogen, som han grundlagde i 2010 sammen med kollegaen René Schmidt.

Den nye stilling som rektor ser han da også kun som en god ting for Deep Forest Art Land.

- Det der har gjort rigtig meget i Skovsnogen er jo netværket. Her får jeg jo bare en virkelig god orientering om, hvad der sker rundt omkring i kunstverdenen, så det tror jeg bliver en fordel, mener Søren Taaning.

Læs også
<span>Naturens stemme fra Døvling til Sorø:</span> Kunstleder er flyttet ind <span>Naturens stemme fra Døvling til Sorø:</span> Kunstleder er flyttet ind
Læs også:
Naturens stemme fra Døvling til Sorø: Kunstleder er flyttet ind

Indlæser debat