Standpunkt: Jeg ønsker mig til jul, at nogen snart får styr på forvaltningen af vores penge

11. december 2019, 12.18

Vibeke Larsen. Foto: Flemming Hansen

SKANDALER Vi nærmer os juleaften, og det er højtid for ønsker - til, fra og for hinanden.

Til jul ønsker jeg mig allermest, at nogen får styr på det her skandaleramte land og det offentliges forvaltning af skattekronerne.

Så borgerne og vores samfund ikke længere skal stå model til sag efter sag om svindel med vores fælles penge og manglende interne kontroller i de styrelser, som forvalter dem.

Senest har vi hørt Rigsrevisionens afsløringer og sønderlemmende kritik af det, der er foregået i Forsvarets Ejendomsstyrelse.

Jeg troede ellers, at vi med udbytteskandalen og Britta-sagen efterhånden havde set alt. Og at sagerne havde lært nogen lektion om administrative svigt, mangelfulde kontrolfunktioner og manglende funktionsadskillelse, som er udnyttet til svindel og misbrug, der har kostet statskassen og dermed borgerne milliarder af kroner.

Og at nogen havde sat alle sejl til for at ændre interne procedurer for naturligvis at undgå eller bremse lignende sager i andre styrelser eller instanser.

Men nej. Det fortsætter, og der er mere lemfældig omgang med midlerne.

Alt imens hele landet måbende og chokeret har set skandalesagerne i Socialstyrelsen og Skat blive rullet frem for offentligheden, er der ifølge Rigsrevisionen foregået svindel i Forsvarets Ejendomsstyrelse. Som ansvarlige chefer ikke har reageret på og sat en stopper for til trods for flere advarsler - og til trods for sporene fra de andre sager, som burde skræmme og skærpe opmærksomheden og grundigheden.

Det er mildest talt rystende. Og det er dybt undergravende for borgernes tillid til systemet og dermed alt, hvad vores velfærdsmodel bygger på. Hvis ikke vi kan stole på offentlige instansers forvaltning af vores penge, så falder alt sammen.

Det er fuldstændig vanvittigt, at så mange penge kan forsvinde ud af offentlige kasser, før det bliver opdaget, og at vi ikke kan stole på, at tingene kører efter bogen, og at udbetalinger kontrolleres og tjekkes.

Det skaber mistillid, og vores velfærdssamfund bygger jo netop på, at danskerne i tillid til den offentlige sektor og dens forvaltning betaler en høj skat for at finansiere det offentlige forbrug og vores velfærdsgoder.

De mange skandalesager om svindel kommer endda oven i alle de administrative skandaler, vi gennem årene også har stået model til, og som ligeledes har kostet statskassen enorme summer. Hvem husker ikke dyre, skrottede skatte-inddrivningssystemer og ditto it til arbejdsformidlingerne, løbske udgifter til digital tinglysning eller overskredne budgetter og voldsomme forsinkelser, når staten køber tog eller andet materiel?

Jeg tør godt på vegne af rigtig mange medborgere proklamere, at den danske befolkning generelt er rystet, skuffet og træt langt ind til benet af skandaler, talentløse statsindkøb, elendige it-systemer, svigtende eller totalt manglende kontrolsystemer - ja i det hele taget skalten og valten med vores skattekroner. Som vi ellers har rigeligt brug for til at finansiere rigtig mange vigtige opgaver i vores samfund, hvor det i forvejen kniber med midlerne.

Nu må statsadministrationen og det politiske Danmark altså tage alvorligt affære.

På gensyn her i Standpunkt på onsdag!

Vibeke Larsen

chefredaktør

vib@herningfolkeblad.dk