Mere Fairtrade hjælper bønderne

30. juli 2020, 13.21

Camilla Erika Lerberg, direktør i Fairtrade Danmark, svarer på folketingspolitiker Christian Juhls læserbrev bragt i tirsdags. Foto: PR-foto

IMPORT Medlem af Folketinget Christian Juhl skriver forleden (i Herning Folkeblad 28. juli, red.), at 77 procent af de kakaobønder i Elfenbenskysten, der leverer kakao til Fairtrade, tjener så lidt, at de lever under fattigdomsgrænsen.

Men der er ingen bønder, der leverer til Fairtrade (som er en mærkningsordning) - bønderne leverer til kakaoindustrien, og kakaoen bliver så mærket og en del af den solgt som Fairtrade-kakao.

Hvis bønderne kun solgte deres kakao til Fairtrades’ højere pris, ville de tjene langt mere. Det er desværre kun cirka otte procent af kakaoen i Elfenbenskysten, der sælges på Fairtrade-vilkår.

Det er altså ikke Fairtrade, der gør bønderne fattige - tværtimod.

Fairtrade har længe opfordret til anstændige leveindkomster for kakaoproducenter - der skal være nok penge til en nærende kost, rent vand, anstændige boliger, uddannelse, sundhedspleje og andre væsentlige behov, der dækker kakaobønder samt deres familier plus lidt ekstra til nødsituationer og opsparing.

I Fairtrade aftaler vi prisen i samarbejde med bønderne - for at vi stadig kan være konkurrencedygtige. Ellers vil kakaoindustrien ikke købe kakaoen.

Den bedste måde at hjælpe bønderne på er, at vi alle sammen er villige til at betale lidt mere for vores kakao.

Fairtrade accepterer ikke børnearbejde. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at forebygge det og håndtere det, når vi selv eller andre finder det. Desværre findes der rigtig meget børnearbejde i kakaoindustrien på Elfenbenskysten, og vi kan ikke kun kontrollere os ud af det. Børnearbejde er et resultat af fattigdom, og derfor er det så vigtigt, at Fairtrade er til stede i landene.

Så løsningen er ikke at købe mindre Fairtrade - men mere Fairtrade.