De største julehits

Listen over de 15 julehits, som du kender - og måske også hader af et godt hjerte.

Udgivet:27. november 2014, 15.39

Læsetid:8 minutter

Radio Alfa spiller masser af julemusik fra 1. december - og har allerede nu startet Radio Alfa juleradio, der sender på nettet via www.radioalfa.dk - eller man kan downloade en app og høre juleradio via sin smartphone. Vi bad Radio Alfas programchef Poul Foged om at give et bud på de 10 bedste julesange, men han kunne (naturligvis) ikke nære sig fra at anbefale 15. Samtidig beder vi dig om at give os din mening.

1: Wham - Last Christmas

Der er dem, der hader den, og så er vi nogle, der ikke synes, det er jul, før vi har hørt "Last Christmas". George Michael skrev denne julesang i 1984 - og den står stadig som én af de bedste julesange nogensinde. Den skinnende melodi og det melankolske stik i hjertet gør sangen yderst slidstærk. Da »Last Christmas« udkom blev singlen dog fortrængt på den engelske hitliste af en anden . »Do They Know It's Christmas«

2: Band Aid/Band Aid 30 - Do They Know It's Christmas

Alt, hvad der kunne krybe og gå i engelsk pop musik i 1984, er med på denne støtteplade sat i scene af Bob Geldorf og Midge Ure. Formålet var at rejse penge til sultne i Etiopien. Band Aid-projektet blev gentaget i 1989 som Band Aid II og igen i 2004 som Band Aid 20. I år, 30 år efter at originalen kom på gaden, er den her igen. Nu kalder man sig for Band Aid 30, og det er fortsat Bob Geldorf og Midge Ure, der står bag projektet, som naturligvis har fået masser af kendte engelske popmusikere til at medvirke. Nummeret er på nuværende tidspunkt nr. 1 i 16 lande.

3: Chris Rea - Driving Home For Christmas

Chris Rea skrev sangen i 1986. Den gjorde ikke særlig meget væsen af sig ved udgivelsen, men populariteten steg de følgende år, og nu er nummeret en fast bestanddel af enhver radiostations juleplayliste. Chris Rea's bløde, dovne og dybe croon er helt perfekt til denne guitar-prikkende træffer om at sætte kursen mod hjemstavnen juledag.

4: José Feliciano - Feliz Navidad

Et hav af kusntnere har taget denne julesang til sig, men originalen er dog den bedste. José Feliciano skrev nummeret i 1970 - og nummeret hører blandt de mest solgte og downloadede numre. Og selvom José Feliciano kendes for en række flotte spanskinspirerede numre på et hav af albums, så er det hans julesingle, der har givet ham økonomisk frihed.

5: Paul McCartney - Wonderful Christmas Time

Det flotte julenummer skrevet af Paul McCartney i studiet i 1979. Selvom han oprindelig var i studiet sammen med Wings, indspillede han dette numre helt alene, og spillede samtlige instrumenter. Nummeret er i øvrigt med i julefilmen "Rudolph The Red-Nosed Reindeer: The Movie". Interessant er det, at royalties fra nummeret og fra andre indspilninger giver Paul McCartney en årlig indtægt på omkring to millioner kroner.

6: Elvis Presley - Blue Christmas

For nogle er "Blue Christmas" det ultimative julenummer. Der er lavet flere versioner af nummeret, men på Radio Alfa holder vi os til originalen med Elvis Presley, som han indspillede i 1957, hvor den var med på Elvis' Christmas Album. Nummeret blev en kæmpesucces. "Blue Christmas" blev genudgivet flere gange. Ved sit comeback-show hos NBC i 1968 lavede Elvis en live version. Videoen herfra blev brugt, da man lavede en duetversion i 2008, hvor Elvis synger sammen med Martina McBride. Kære læser, brug nogle minutter på Youtube og se, hvad teknikken magter - at sætte aføde Elvis sammen med Martine McBride.

7: John Lennon - Happy Xmas (War Is Over)

Som kulminationen af to år, hvor John Lennon og Yoko Ono havde rejst rundt og prædiket fred, udsendte de i 1971 freds- og julesangen "Happy Xmas (War Is Over)". Det er egentlig en protestsang mod Vietnam-krigen, men alle opfatter den i dag som en decideret julesang. John Lennon og Yoko Ono indspillede sangen sammen med The Plastic Ono Band og The Harlem Community Choir, hvilken giver sangen et storladendt præg.

8: Bing Crosby - White Christmas

Den største og mest sælgende julesang nogensinde. Irving Berlin skrev nummeret i 1941, og han var klar over, at han havde et hit. Han sagde til sin assistant: "Jeg har lige skrevet den bedste sang, jeg nogensinde har lavet. Nej, jeg har lige skrevet den bedste sang, nogen nogensinde har lavet". Nummeret blev præsenteret juledag i 1941 i Bing Crosbys eget show på NBC.

9: McEinar - Det' Jul Det' Cool

Den er blevet utrolig populær, selvom der er tale om en anti-julesang. McEinar skrev nummeret og udsendte det i november 1988. Musikken bygger på en sampling af "Sleigh Ride", og da man ikke lige havde fået rettighederne ordnet, ryger 77 procent af dens royalties hvert år direkte til efterkommerne af den amerikanske komponist Leroy Anderson. Tekstmageren Nikolaj Peyk beskriver selv tekstens indhold:

- Den handler om hyggen, men det er jo en utopi, at det kun er hyggeligt. Julen ejes jo af Magasin og Field's, julemanden har Coca-Cola skabt, vi æder, drikker og stresser, hvilket jo ikke har noget med jul - eller Jesus Kristi fødsel - at gøre, men alligevel er julen et lyspunkt i en grå tid på året. Et lyspunkt at se frem til. På den måde pillede vi med sangen ved myten om julen - fortalte, hvordan den ser ud i virkeligheden.

10: Mel & Kim - Rocking Around The Christmas Tree

Nummeret er oprindelig indspillet af Brenda Lee, der havde et stort hit med det i 60'erne. Versionen her er med Kim Wilde og Mel Smith, sidstnævnte er komiker. Formålet med julesinglen med Mel & Kim var at rejse midler til Comic Relief, der er kendt for et stort velgørenhedsarbejde i England. Nummeret går på hitlisterne år efter år, og dermed ryger der flere penge i kassen.

11: Bryan Adams - Christmas Time

Oprindeligt er singlen her trykt på grønt vinyl. Bryan Adams skrev nummeret sammen med Jim Wallance, det blev udsendt i 1985, og det er et af Bryan Adams' største hits til dato. Bagsiden på singlen er også en velkendt julesang, nemlig "Reggae Christmas", som man også hører fra tid til anden på Radio Alfa, selvom det er "Christmas Time", der er den foretrukne.

12: Otto Brandenburg - Søren Banjomus

"Søren Banjomus" har i mange år været en lige så uundgåelig del af danskernes jul som juletræer, gaver og flæskesteg. Sangen blev indspillet i 1968 af Otto Brandenburg, som selv stod fadder til teksten om de syngende og dansende mus. Otto Brandenburg var blevet bedt om at være vært i et tv-program, men manglede en melodi, som han kunne synge, og derfor skrev han "Søren Banjomus".

13: Mariah Carey - All I Want For Christmas

Hun er dejlig forførende i denne julesingle, Mariah Carey. Hun har selv skrevet nummeret sammen med Walter Afanasieff. Nummeret udkom i 1994 på albummet, "Merry Christmas" - og blev straks et radiohit, og albummet sælger hvert år.

14: Søs Fenger & Thomas Helmig - Når Sneen Falder

Singlen er skrevet og indspillet i 1988, mens de to folkekære kunstnere fortsat var gift. Nummeret har efter udgivelsen år efter år været et af de mest spillede julesingler. De gode tanker i sangen afholdt dog ikke parret fra at blive skilt året efter. De er forblevet gode venner, og for et par år siden gav de nummeret live på dansk tv.

15: ShuBiDua - Den Himmelblå

ShuBiDua har indspillet flere julealbums, og vi kunne have valgt numre som "Ønskelisten", "Rap Jul" og andre, når valget er faldet på "Den Himmelblå", så er det fordi melodien er indbegrebet af ShuBiDua - den folkekære lyd, den gode, velproducerede lyd og underfundigheden i teksten suppleret med flotte harmonier og så naturligvis Michael Bundesen stemme.

Det var Radio Alfas bud, men hvad synes du selv? Hvad er din ultimative favorit blandt de 15?