Genåbning af budgettet - ja tak

Udgivet:31. maj 2023, 11.52

Læsetid:1 minut

Kirsten Kronborg. Foto: PR-foto

Af Kirsten Kronborg byrådsmedlem i Herning Kommune for SF

4 måneder siden

ØKONOMI Der er flere kommuner, der lige nu er i gang med at genåbne budgettet for i år, fordi det simpelthen ikke er muligt at overholde det, der aftaltes sidste år. Det er også blev forslået i Herning nemlig af min byrådskollega socialdemokraten Vinnie Borbjerg. Jeg bakker op om det ønske, for efter min mening skulle budgettet slet ikke være indgået, når det indeholdt så store besparelser på særligt børn- og familie samt social og sundhedsområdet. Besparelser der ovenikøbet kom oven i massive sparerindsatser for overhovedet at overholde budgettet i 2022.

Altså besparelse på besparelse.

Så ja tak til at genåbne budgettet, men kun hvis det betyder, at der rulles besparelser tilbage på de to områder, der er så hårdt ramt. En genåbning af budgettet kunne nemlig også, i princippet, betyde flere besparelser ud fra devisen, at der ikke er sparet nok, sådan som den økonomiske situation ser ud i dag.

Uanset om budgettet genåbnes eller ej, så frygter jeg for de kommende budgetforhandlinger, da Kommunernes Landsforening (KL) endnu en gang har indgået en økonomiske aftale med regeringen, der ikke på nogen måde løser de store økonomiske udfordringer, vi i kommunerne kæmper med. Jeg ved ikke, om den ringe aftale skyldes dårlige forhandlere i KL, eller at regeringen kører en urimelig stram økonomisk linje over for kommunerne, men det lader ikke til, at regeringen har nogen former for skrupler over at smide ansvaret for at løse det store pres på velfærdsområderne fra sig - måske er det begge dele. Faktum er, at det område alle kommuner er pressede på - specialiserede handicapområder - heller ikke nu får en krone, selvom regeringen lige har »fundet« 16 milliarder.