
Standpunkt: Hønen er fortsat en varm kartoffel
Udgivet:21. september 2022, 12.07
Læsetid:4 minutter
Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen
1 år siden
»Den våde høne« er aflivet. Det kan vi læse om her i Folkebladet i dag.
Politikerne i beskæftigelsesudvalget i Herning Kommune har droppet at finde en ny placering til det opholdssted for socialt udsatte, der skulle være erstatningen for den såkaldt våde høne, som gennem flere år lå ved Blå Kors Varmestue i Bethaniagade.
En af de senere års varmeste lokalpolitiske kartofler er nu blevet en politisk beslutning om, at der skal ansættes to gademedarbejdere, som kan møde de udsatte der, hvor de måtte opholde sig. De skal for eksempel være med til at forebygge uro, håndtere konflikter og være nogen, man kan snakke med, men hverken optræde som politi eller sikkerhedsvagter.
Foreløbigt er der tale om et toårigt pilotprojekt, og så vil man se, om der alligevel skal findes en fysisk placering i byen til et samlingssted for de udsatte.


Herning Kommune skrotter kontroversielt opholdssted: Den våde høne er aflivet
Jeg synes, det er en overraskende beslutning, der nu er kommet ud af et meget langtrukkent og til tider uskønt forløb. Et forløb, som oven i købet i de seneste måneder er foregået bag lukkede døre, fordi »man ville undgå at skabe ny uro om konkrete placeringer«. Dermed har offentligheden ikke kendskab til, hvilke placeringer der har været drøftet - og som politikerne i udvalget tydeligvis ikke har kunnet nå til enighed om.
Jeg synes bestemt ikke, det er en proces, der klæder vores lokale demokrati.
Jeg synes heller ikke, det klæder Herning, at vi efter så lang tids tilløb opgiver at rumme et opholdssted for socialt udsatte.
Beskæftigelsesudvalgets formand Tommy Tønning (S) har tidligere udtalt til Folkebladet, at de mange forskellige brugere som alkoholikere, kriminelle grupper, hårde misbrugere og hjemløse eller ensomme borgere, som primært søger et fællesskab, måske slet ikke kan samles ét sted.
Men nu er beslutningen altså, at der slet ikke skal være noget sted.
Jeg siger ikke, at det her er nemt at finde en løsning på. Tværtimod. Alle synes, der skal være plads også til udsatte grupper i Herning. Men ingen ønsker »den våde høne« som nabo eller i sin baghave. Fordi der følger ballade, vold, druk, narko og kriminalitet med.
Derfor er en ny placering bestemt ikke ligetil for politikerne at lægge sig fast på. Men det er med sikkerhed heller ikke ligetil at være de mennesker, der har brug for samlingsstedet og et fællesskab, de ikke får andre steder - og som i flere år har ventet på en løsning, mens den våde høne blev en varmere og varmere politisk kartoffel.
Den gamle våde høne var år tilbage blevet arnested for vold, slagsmål og kriminalitet, og stedet tiltrak narkohandel. I 2019 besluttede Herning Kommune, at det omstridte udeområde ikke skulle ligge ved den fremtidige nye varmestue med herberg og boliger i Bethaniagade.
Det gav god mening at finde et andet sted i byen, så stedet ikke var nabo til varmestuens brugere.
Siden har »hønens« placering skabt stor debat og uenighed blandt både politikere og borgere, der skiftevis har peget på og protesteret over forskellige placeringsforslag.
Først skulle det være på Markedspladsen. Så var det Kirsebærhaven ved Codanhus. Og endelig blev der peget på Danmarksgades p-plads. Til slut besluttede byrådet sig dog for, at Hernings udsatte skulle have et nyt opholdssted ved kommunens teknik- og miljøafdeling på Enghavevej. Men det blev stort set ikke brugt.
I stedet opholder en stor del af de udsatte sig på Markedspladsen, hvor den midlertidige varmestue ligger, indtil den nye står færdigbygget i Bethaniagade til foråret.
Og så vender vi tilbage til den varme kartoffel. For skal vi gætte på, at socialt udsatte så stadig vil samles på Markedspladsen - eller i området omkring varmestuen, når den nye står færdig. Og selv skabe det samlingssted, som politikerne ikke kan blive enige om at finde en placering til.
--------
Hvad mener du om, at Beskæftigelsesudvalget har droppet at finde en fysisk placering til »den våde høne«? Skriv din mening herunder.