Nye togsignaler tages i brug

I weekenden opgraderes signalsystemet mellem Brande og Vejle

Udgivet:10. august 2022, 10.15

Læsetid:2 minutter

I weekenden bliver der indført nyt signalsystem på togstrækningen mellem Brande og Vejle. Billædet her stammer fra overkørslen på Arvad Møllevej ved Brande. Foto: Flemming Thulstrup

BRANDE Over hele landet er Banedanmark i færd med at fjerne de gamle, analoge signaler langs jernbanen for i stedet at udrulle et nyt, avanceret signalsystem.

De gamle signaler er forældede og ofte årsag til forsinkelser i togtrafikken. Derfor vil det nye signalsystem blandt andet have til formål at give flere tog til tiden, en mere stabil togdrift og bedre trafikinformation, hedder det i en pressemeddelelse.

Det nye signalsystem mellem Brande og Vejle er en del af en større opgradering af signalerne på jernbanen fra Holstebro i vest via Herning til Vejle og Skanderborg i øst.

- Vi er i fuld gang med at give hele den danske jernbane en gedigen teknologisk saltvandsindsprøjtning med udrulningen af et nyt, digitalt signalsystem. Nu er turen kommet til den midtjyske jernbane, og det er en god nyhed for passagererne, siger Mads Søndergaard Petersen, områdechef for signalprogrammet på fjernbanen, i pressemeddelelsen.

En kompleks operation

Når det nye signalsystem bliver taget i brug fra Holstebro via Herning til henholdsvis Vejle og Skanderborg, er det den fjerde udrulning i Jylland, som Banedanmark kan sætte punktum for. Forud går flere års indsats med blandt andet at udvikle, implementere og teste nye komponenter i sporet og i Arrivas tog. Derudover er alt fra lokomotivførere til trafikledere blevet uddannet i at bruge det nye system.

- Det lyder måske som en let sag, men tværtimod er det en meget kompleks operation, som vi skal udføre på flere lange strækninger. Derfor tager vi det nye system i brug i etaper hen over sommeren, hvor der ikke er lige så mange passagerer som resten af året,« forklarer Janus Steen Møller, direktør for Signalsystemer i Banedanmark.

Styr på bommene

Arbejdet med at tage det nye signalsystem i brug vil påvirke togtrafikken fra fredag aften 12. august og frem til mandag morgen 15. august.

Banedanmark anbefaler derfor, at togpassagerer går på nettet og planlægger deres rejse på Rejseplanen.

Arriva og DSB indsætter togbusser, når der ikke kører tog.

Togpassagerer kan finde seneste ændringer på Rejseplanen.

Trafikanter skal desuden være opmærksomme på at lokale jernbaneoverkørsler kan være spærrede i perioden omkring ibrugtagningen af det nye signalsystem. Det skyldes, at bomanlæggene i overkørsler opgraderes, så de kan blive koblet på det nye signalsystem.

Indlæser debat