Mindeord: Havetraktoren kom med til Sunds

Udgivet:08. marts 2023, 17.31

Læsetid:2 minutter

Lydia Baden Jensen blev fotograferet i forbindelse med sin 90-årfødselsdag i 2015. I artiklen i Folkebladet fortalte hun blandt andet, at hun nød blomsterne i haven og lod robotplæneklipperen gøre det hårde arbejde. Foto: Henrik Ole Jensen

MINDEORD Kim Damgaard, Peder Damgaard Jensen og Ingrid Damgaard Sørensen skriver mindeord over deres mor Lydia Baden Jensen, der døde 26. februar 2023

18. august 1925 blev en lille pige født ude på Stendis Hede.

Den lille pige var vores mor. Der kom hurtigt mindre søskende til, så der var i alt syv børn. Børnenes forældre var begge døvstumme.

Forældrene arbejdede hårdt med at dyrke heden op, så meget at de er hædret på en sten i Kongenshus Mindepark.

Familien var fattig, så alle børn skulle hjælpe til på gården ved siden af deres skolegang. Selvom de var fattige, var det en kærlig familie, der holdt sammen. Mor fortalte, at en juleaften blev det kun til en appelsin til hver af børnene.

Senere kom alle børnene ud at tjene på nabogårdene.

I 1946 fik mor plads på en gård i Røjen ved Sunds. På nabogården boede Severine og Peder Jensen samt deres søn Karl. Mor og Karl blev kærester.

1. april 1948 købte mor og far naboejendommen ved siden af fars forældre. Mor og far blev gift 8. maj 1948.

Mor og far drev ejendommen sammen til fars død i 1992. I årene drev de alsidig landbrug med jordbrug og dyr. Senere omlagde de produktionen til hovedsagelig at omhandle ænder til slagtning.

I 2001 solgte mor gården og flyttede til Kvalsholmvej i Sunds. Mor glædede sig til at komme til Sunds og blive pensionist. Mor fik her hurtigt fældet træer, så hun fik plads til at dyrke grønsager og masser af blomster. Hun havde sin store havetraktor med til Sunds, hvilket vakte en del moro blandt naboerne. Mor var rigtig glad for naboskabet på Kvalsholmvej.

Mors hverdag bød på morgengymnastik på stuegulvet, hun bagte selv sit brød, og der blev lavet varm mad hver dag. Derudover gik hun meget op i at plukke bær til syltning. Endvidere gik mor til bobspil, gymnastik, dans og cyklede rundt om Sunds Sø med veninderne.

Mor var glad for at rejse, og hun har været i mange lande blandt andet Kina, Israel og De Vestindiske Øer. Mor fejrede sin 90-årsfødselsdag på Haderup Sognegård, hvortil hun selv kørte i egen bil.

I 2017 solgte mor huset på Kvalsholmvej og flyttede i lejlighed på Kastanievej i Sunds. Her var mor glad for at bo, og hun holdte selv hus, mens tiden gik med blomster samt kryds og tværs. Mor fik desværre problemer med synet, hvorfor hun måtte flytte på Søglimt Plejecenter.

Mor var meget glad og taknemlig for at bo på Søglimt, hvor familie, gamle venner og navnligt mors søster Lis var flittig til at komme på besøg.

Søndag 26. februar 2023 samles vi børn og svigerbørn på Søglimt, hvor vi sang mors yndlingssamle: »Altid frejdig, når du går«, og klokken 13.30 sov mor stille og roligt ind.

Mor efterlader sig 2 søstre, 3 børn, 8 børnebørn og 10 oldebørn.

Æret være Lydia Baden Jensens minde.

Læs også
Fødselsdag og blomsterflor Fødselsdag og blomsterflor
Læs også:
Fødselsdag og blomsterflor

Indlæser debat